Datum kreiranja 12 Oktobar 2020
Štampa


U organizaciji Regionalnog vijeća za saradnju (RCC), 1. i 2.10.2020. godine, u Tirani, Republika Albanija, održan je dvodnevni sastanak, Implementacija MAP REA (Višegodišnji akcioni plan regionalne ekonomske oblasti Zapadnog Balkana): Priznavanje akademskih kvalifikacija i sistemi osiguranja kvaliteta Zapadnog Balkana, na kome su učestvovali predstavnici ENIC/NARIC centara Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Republike Albanije, Kosova (ime definisano UN rezolucijom 1244 iz 1999. godine) i Crne Gore putem online povezivanja. Predstavnik Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja (CIP) predstavljao je Bosnu i Hercegovinu na ovom sastanku.

Tirana RCC Finalizing RDD 1-2 October 2020Tirana RCC Finalizing RDD 1-2 October 2020 2Cilj ovog sastanka bio je finaliziranje razvojne Regionalne baze podataka o procedurama priznavanja (RRD), čiji je cilj olakšati procedure priznavanja u ekonomijama Zapadnog Balkana, osiguranje statističkih podataka, a koja će čak pridonijeti obrazovnim reformama u području priznavanja u ovim ekonomijama.

RRD je razvijan zajednički od RCC-a i Obrazovno-reformske inicijative za Jugoistočnu Evropu (ERI SEE) uz značajnu pomoć CIP-a. Baza se razvijala tokom ljeta i ovo je bio prvi sastanak na kome se baza testirala od strane predstavnika ENIC/NARIC centara koji se bave priznavanjem.

U narednom periodu, centri će dostaviti glavna zapažanja vezano za unapređenje baze podataka RCC-u. Centri su takođe izrazili interes za dodatnu obuku koja će se u organizaciji RCC-a održati u narednom periodu. Takođe, u organizaciji sa CIP-om, RCC će organizovati obuku za organe za priznavanje u Bosni i Hercegovini.