Datum kreiranja 05 Oktobar 2021
Štampa

U okviru OCTRA projekta (Internetska dostupnost studijskih programa i baza podataka radi transparentnosti i priznavanja), održan je sastanak projektnih partnera o napretku projekta 13.-14. septembra 2021. godine u Mostaru, Bosna i Hercegovina.

Domaćin sastanka je bio Centar za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja, a sastanku su prisustvovali predstavnici Akademskog informacionog centra – Latvijskog ENIC/NARIC centra. Drugi projektni partneri, odnosno ENIC/NARIC centri Bugarske, Estonije, Hrvatske, Poljske i Ruske Federacije prisustvovali su sastanku online.

OCTRA MOSTAR 1Tokom sastanka svi projektni partneri su predstavili izvještaje vezane za studijske programe dostupne online, kao i glavne zaključke koji su proizišli iz ankete poslane visokoškolskim ustanovama u zemljama koje učestvuju u projektu. Zaključci su pokazali da postoje izazovi na visokoškolskim ustanovama da se osigura dostupnost kataloga studijskih programa online i na engleskom jeziku ili drugim stranim jezicima. Na primjer, u Bosni i Hercegovini, katalozi studijskih programa postoje na visokoškolskim ustanovama ali njihova vidljivost nije odgovarajuća, nisu na isti način prezentovani na organizacionim jedinicama iste visokoškolske ustanove, postoji različito shvatanje definicije studijskog programa, dok većina kataloga studijskih programa koji su dostupni online nisu na engleskom jeziku.

OCTRA MOSTAR 2Projektni partneri su dogovorili da u narednom periodu rade na formatu, izgledu i strukturi smjernica i preporuka visokoškolskim ustanovama o katalozima studijskih programa dostupnih online, dok se tri sastanka u Bugarskoj, Poljskoj i Ruskoj Federaciji trebaju organizovati u prvoj polovini 2020. godine u zavisnosti od epidemiološke situacije u tim zemljama.