Datum kreiranja 03 Novembar 2017
Štampa

Četvrti regionalni sastanak ENIC/NARIC centara održan je u četvrtak, 19. oktobra 2017. godine, u Agenciji za znanost i visoko obrazovanje Republike Hrvatske u Zagrebu. Susret se, već tradicionalno, organizuje kako bi se raspravile aktuelne teme vezane uz priznavanje inostranih visokoškolskih kvalifikacija, s naglaskom na izazove s kojima se susreću države u okruženju.

Cetvrti regionalni sastanak ENIC NARIC Mreza Zagreb 10 2017Tema ovogodišnjeg sastanka bila je priznavanje inostranih visokoškolskih kvalifikacija u kontekstu vanjskog, odnosno unutrašnjeg osiguravanja kvaliteta u visokom obrazovanju, a učestvovali su predstavnici ENIC/NARIC centara Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Na kraju četvrtog regionalnog sastanka ENIC/NARIC centara doneseni su sljedeći zaključci:

1. Kako bi se osigurao adekvatan postupak priznavanja inostrane obrazovne, posebno visokoškolske kvalifikacije, u kontekstu osiguravanja kvaliteta u visokom obrazovanju potrebno je kriterije za vrednovanje inostrane kvalifikacije utemeljiti na nekoliko važnih tačaka:

- vanjsko osiguravanje kvaliteta visokog obrazovanja mora biti utemeljeno na jasnim, stručnim i formalno definisanim nacionalnim, odnosno međunarodnim kriterijima i postupcima,

- postupci vanjskog osiguravanja kvaliteta visokog obrazovanja provode nezavisna tijela, odnosno agencije,

- informacije o akreditovanim studijskim programima i visokim učilištima su jasne i javno dostupne

- učvrstiti reakreditovanost studijskog programa i visokog učilišta kao jedan od ključnih kriterija za vrednovanje inostrane visokoškolske kvalifikacije.

2. Dalje unapređenje saradnje ENIC i NARIC centara i nacionalnih institucija za vanjsko osiguravanje kvaliteta.

3. Centar za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja (CIP) Bosne i Hercegovine će raditi na daljem produbljenju saradnje s Agencijom za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Bosne i Hercegovine (HEA).

4. Predlaže se da se sljedeći regionalni sastanak ENIC/NARIC centara održi u Beogradu.