Kreirano 29 Travanj 2021

EPER SerbiaPredstavnici CIP-a prisustvovali su seminaru „Unapređivanje suradnje i rada ENIC/NARIC centara“. Seminar je održan u Agenciji za kvalifikacije Republike Srbije u Beogradu, 16. travnja 2021. godine. Cilj seminara bio je unapređenje regionalne suradnje između ENIC/NARIC centara i drugih ključnih institucija država projektnih partnera kroz umrežavanje akreditiranih visokoškolskih ustanova i formiranje baze podataka, kao i kroz usuglašavanje i unapređivanje procedura za provjeru vjerodostojnosti diploma stečenih u zemljama partnerima. 

Uvodnu riječ održala je načelnica Sektora iz Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, koja je naglasila važnost regionalne suradnje na području obrazovanja te suradnje između ENIC/NARIC centara. Također je naglasila da je unapređenje politike priznavanja važno i radi povećanja mobilnosti te je usko povezano s razvojem sustava osiguravanja kvalitete u visokom obrazovanju, jednim od najvažnijih obilježja i pokretača promjena u zemljama Bolonjskog procesa. 

Prof. dr. sc. Časlav Mitrović, direktor Agencije za kvalifikacije Republike Srbije, predstavio je rad Agencije i ENIC/NARIC centra koji je njen sastavni dio te je u svom izlaganju istaknuo otvorenost Agencije za suradnju.

EPER Serbia 2Rukovoditeljica ENIC/NARIC centra Republike Srbije, predstavila je rad Centra te naglasila važnost regionalne suradnje, osobito jer postoje razlike u sustavima visokog obrazovanja, a postupci priznavanje imaju specifičnosti u svakoj od država partnera.  Predložila je izradu zajedničke publikacije koja bi sadržavala primjere dobre prakse iz područja priznavanja u zemljama regije i koja bi pomogla u provođenju postupaka priznavanja inozemnih visokoškolskih kvalifikacija.

U nastavku je koordinatorica ENIC/NARIC centra Republike Srbije održala prezentaciju o umrežavanju akreditiranih visokoškolskih ustanova iz zemalja projektnih partnera i formiranje baze podataka. Naglasila je da dobra suradnja među zemljama projektnim partnerima već postoji, ali da uvijek ima prostora za unapređenje i olakšavanje protoka informacija. Također je naglasila potrebu formiranja baze podataka akreditiranih visokoškolskih ustanova zemalja u regiji.   

Koordinatorica ENIC/NARIC centra Republike Srbije, održala je prezentaciju na temu usuglašavanja i unapređivanja postupaka provjere vjerodostojnosti diploma stečenih u zemljama projektnim partnerima uz mogućnost uvođenja online sustava provjere vjerodostojnosti. Naglasila je kako se najbrža provjera vjerodostojnosti može obaviti putem ENIC/NARIC mreže, a njena dodatna prednost je provjera vjerodostojnosti bez naknade.  

EPER Serbia 3U panel raspravi na temu unapređenja suradnje ENIC/NARIC centara iz zemalja projektnih partnera sudjelovale su predstavnice hrvatskog ENIC/NARIC centra koje su naglasile važnost brze razmjene informacija i komunikacije putem e-maila. Također su istaknule da je za brzu razmjenu informacija važno znati kojem se zaposleniku ENIC/NARIC centra druge zemlje može poslati određeni upit.

Predstavnici Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz područja visokog obrazovanja (CIP)  Bosne i Hercegovine naglasili su da se većina postupaka priznavanja odnosi na zemlje projektne partnere te da je potrebna regionalna platforma za brzu razmjenu potrebnih informacija. Vezano uz temu priznavanja kvalifikacija izbjeglicama i osobama bez dokumenata su naveli da u postupku priznavanja može pomoći European Qualifications Passport for Refugees, nastao kao rezultat projekta Vijeća Europe.

U završnom dijelu seminara održano je izlaganje prof. dr. sc. Siniše Đuraševića sa Univerziteta u Beogradu, na temu povezivanja Nacionalnog kvalifikacijskog okvira Srbije s Europskim kvalifikacijskim okvirom uz osvrt na visoko obrazovanje. Profesor Đurašević iznio je svoje iskustvo rada u radnoj skupini za Nacionalni kvalifikacijski okvir kao i iskustvo rada u Komisiji za akademsko priznavanje na Univerzitetu u Beogradu.

Seminar je završio zaključkom o potrebi nastavka regionalne suradnje te je izražena nada da će se projektni partneri u okviru provedbe projekta EPER uspjeti sastati na seminaru koji će se održati uživo. 

 
Kreirano 27 Travanj 2021

U okviru projekta "Spotlight on Recognition" (koji koordinira Europska asocijacija sveučilišta), STREAM online platforma otvorena je za drugi krug obuke. Platforma je posebno usmjerena na osoblje koji rade na visokoškolskim ustanovama u Europskom prostoru visokog obrazovanja. Uz materijale za obuku, članovi platforme mogu koristiti forum uživo za postavljanje pitanja o specifičnim slučajevima i traženje savjeta od kolega iz Europe. Platforma je otvorena od 19. travnja do 19. kolovoza, a sudjelovanje je besplatno.

Projekt poziva osoblje svih visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini, koje se bave procedurama akademskog priznavanja, da koriste platformu kako bi stekli nova znanja iz područja akademskog priznavanja.

 
Kreirano 02 Travanj 2021

Nacionalni Erasmus+ ured u Bosni i Hercegovini nam je dostavio informaciju da je pokrenut Erasmus+ programski vodič 2021.-2027. i prvi pozivi za dostavu prijedloga.

Za više informacija o

Jean Monnet Action za visoko obrazovanje – Poziv za dostavu prijedloga, molimo da posjetite sljedeći linк:

https://www.erasmusbih.com/en/news/jean-monnet-action-for-higher-education-call-for-proposals-2021-is-open

Za više informacija o

Erasmus Mundus Joint Masters (EMJM) – Poziv za dostavu prijedloga, molimo da posjetite sljedeći link:

https://www.erasmusbih.com/en/news/erasmus-mundus-joint-masters-emjm-call-for-proposals-2021-is-open

Za više informacija o

Erasmus Mundus Design Measures (EMDM) – Poziv za dostavu prijedloga, molimo da posjetite sljedeći link:

https://www.erasmusbih.com/en/news/erasmus-mundus-design-measures-emdm-call-for-proposals-2021-is-open

 
Kreirano 02 Ožujak 2021

U okviru OCTRA projekta (online dostupnost studijskih programa i baza podataka za transparentnost i priznavanje), održan je početni sastanak 26. siječnja 2021. godine. Projekt je odobrio Erasmus + program, K3 aktivnost „Podrška smjeru reformi“.

Cilj ovog projekta je povećati dijalog s visokoškolskim ustanovama dogovarajući obrazac dostupnosti studijskih programa i poboljšanje nacionalnih kvalifikacijskih baza podataka i registara koji bi vodili strukturiranim i transparentnim ishodima učenja visokoškolskih kvalifikacija koje olakšavaju automatsko priznanje.

Opširnije...
 
Kreirano 11 Veljača 2021

U okviru projekta Izgradnja kapaciteta u području visokog obrazovanja (CBHE) „Zdravo URBan okruženje: Razvoj visokog obrazovanja u arhitekturi i građevinarstvu u Bosni i Hercegovini“, Konzorcij projekta organizira Međunarodnu konferenciju HURBE2021 koja ima za cilj dijeljenje interdisciplinarnih studija vizije, planova, projekata i iskustva za stvaranje Zdravog grada.

Opširnije...
 

STINT logo

Knjiga gostiju ( Sugestije, komentari)

Twinning video

Twinning video

Twinning - Informacijski list

Factsheets.hr

Prijava korupcije

report-corruption

Brojač posjeta

10632089
Danas
Jučer
Ovog tjedna
Оvog mjeseca
Posljednjeg mjeseca
Ukupno
2554
5691
24704
36754
207951
10632089