Kreirano 04 Kolovoz 2020
Ispis

15. lipnja 2020. održan je 27. virtualni godišnji zajednički sastanak ENIC/NARIC mreža. Zbog situacije izazvane virusom COVID 19, ovaj sastanak, koji bi se službeno trebao održati u Lisabonu, Portugal, imao je online oblik.

Na početku sastanka predstavljen je dokument Priznavanje inozemnih kvalifikacija u vremenima COVID-19. Ovaj dokument pruža prvu i zajedničku perspektivu Odbora Lisabonske konvencije o priznavanju i ENIC Odbora (EB) i NARIC Savjetodavnog odbora (NAB) o učincima COVID-19 na priznavanje inozemnih kvalifikacija. Ovim dokumentom oni žele pružiti podršku ENIC/NARIC centrima i njihovim dionicima u izradi strategija kojima će se osigurati priznavanje kvalifikacija na pošten način unatoč dosad neviđenim izazovima prouzrokovanim virusom COVID 19. Pored toga, ovaj dokument predlaže akcije na razini ENIC/NARIC mreža kao podrška u ovom pristupu. Dokument se može pronaći na službenoj web stranici ENIC/NARIC mreža na sljedećoj poveznici: https://www.enic-naric.net/reflection-documentrecognition-of-foreign-qualifications-in-times-of-covid-19.aspx.

 

Unutar ove stavke dnevnog reda predstavljeno je UNESCO-vo istraživanje o institucionalnim odgovorima na COVID 19, kao i UNESCO izvješće o webinaru na temu načina organizacije obrazovanja u periodu COVID-19.

Sljedeća stavka bila je posvećena povratnim informacijama ENIC/NARIC centara i relevantnih dionika na predstavljenim dokumentima koji se tiču ​​priznavanja u razdoblju COVID-19. Mnogi su centri dali svoje reakcije i komentare, kao i prijedloge kako se suočiti sa priznavanjem u ovom zahtjevnom razdoblju. Između ostalih prijedloga, razmjena informacija i dobrih praksi, pokazivanje fleksibilnosti, komunikacija s nadležnim tijelima i prikupljanje informacija, priznavanje kvalifikacijia pojedinačno, osiguranje suradnje između centara, osiguranje pravednog priznavanja kvalifikacija stečenih u tim posebnim okolnostima, povezivanje s informacijama okupljenim od strane regionalnih i međunarodnih organizacija (npr. UNESCO, APEC, OECD) o obrazovnim sustavima, postavljanju cjelovitih elektroničkih sustava za priznavanje, razmjenu informacija o novim / drugim nacionalnim kvalifikacijama predloženi su od ENIC/NARIC centara kao ključni čimbenici u postupcima priznavanja tijekom razdoblja COVID 19.

Ovaj sastanak bio je samo dio 27. virtualnog godišnjeg sastanka, sljedeće zasjedanje trebalo biti održano u listopadu 2020. godine, dok bi se 28. godišnji zajednički sastanak trebao održati sljedeće godine u lipnju, u Portugalu.