Kreirano 12 Listopad 2020
Ispis

 

U organizaciji Regionalnog vijeća za suradnju (RCC), 1. i 2.10. 2020. godine, u Tirani, Republika Albanija, održan je dvodnevni sastank, Implementiranje MAP-a REA (Višegodišnji akcijski plan za regionalno ekonomsko područje na Zapadnom Balkanu): Priznavanje akademskih kvalifikacija i sustava osiguranja kvalitete na Zapadnom Balkanu, na kome su sudjelovali predstavnici ENIC/NARIC centara Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Republike Albanije, Kosova (naziv definiran Rezolucijom UN-a 1244 iz 1999.) i Crne Gore putem mrežne veze. Predstavnik Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz područja visokog obrazovanja (CIP) je predstavljao Bosnu i Hercegovinu na ovom sastanku.


Tirana RCC Finalizing RDD 1-2 October 2020Tirana RCC Finalizing RDD 1-2 October 2020 2Cilj sastanka bio je finalizacija razvojne Regionalne baze podataka o priznavanju (RRD), koja ima za cilj olakšati postupke priznavanja u gospodarstvima Zapadnog Balkana, osiguranje statističkih podataka, a koja će čak doprinijeti obrazovnim reformama u području priznavanja u ovim ekonomijama.


RRD razvija RCC-a i Inicijativa za obrazovnu reformu Jugoistočne Europe (ERI SEE), ali uz značajnu pomoć CIP-a. Baza je razvijana tijekom ljeta i ovo je bio prvi sastanak na kojem su bazu podataka testirali predstavnici ENIC/NARIC centara koji se bave priznavanjem.
U sljedećem razdoblju centri će RCC-u dostaviti glavna zapažanja u vezi s poboljšanjem baze podataka. Centri su, također, izrazili zanimanje za dodatne treninge koji će se održati u sljedećem razdoblju u organizaciji RCC-a. U suradnji s CIP-om, RCC će također organizirati obuku za tijela za priznavanje u Bosni i Hercegovini.