Kreirano 05 Listopad 2021
Ispis

U okviru projekta OCTRA (Katalozi internetskih tečajeva i baze podataka za transparentnost i priznavanje), održan je sastanak projektnih partnera o napretku projekta je od 13. do 14. rujna 2021. godine u Mostaru, Bosna i Hercegovina.

Domaćin sastanka bio je Centar za informiranje i priznavanje dokumenata iz područja visokog u obrazovanja, a sastanku su osobno prisustvovali predstavnici Akademskog informacijskog centra - latvijski ENIC/NARIC. Ostali projektni partneri, ENIC/NARIC centri iz Bugarske, Estonije, Hrvatske, Poljske i Ruske Federacije prisustvovali su sastanku putem interneta.

OCTRA MOSTAR 1Tijekom sastanka, svi projektni partneri predstavili su izvješća u vezi studijskih programa koji su dostupni online, kao i glavne zaključke koji su proizišli iz ankete poslane visokoškolskim ustanovama u zemljama sudionicama projekta. Zaključci su pokazali da na visokoškolskim ustanovama još uvijek postoje izazovi u pogledu osiguravanja dostupnosti studijskih programa online i na engleskom ili drugim stranim jezicima. Na primjer, u Bosni i Hercegovini katalozi studijskih programa postoje na visokoškolskim ustanovama, ali njihova vidljivost nije primjerena, nisu prikazani na isti način čak ni između organizacijskih jedinica istog sveučilišta, postoji različito razumijevanje definicije studijskog programa i većina kataloga studisjkih programa, koji su dostupni online, nisu na engleskom jeziku.

OCTRA MOSTAR 2Projektni partneri dogovorili su se da će u sljedećem razdoblju raditi na formatu, izgledu i strukturi smjernica i preporuka za visokoškolske ustanove o katalozima studijskih programa dostupnih online, dok bi se u prvoj polovici 2022. trebala organizirati tri sastanka u Bugarskoj, Poljskoj i Ruskoj Federaciji u ovisnosti od epidemiološke situacije u svakoj od zemalja.