Kreirano 04 Studeni 2021
Ispis

U Strasbourgu je 18. listopada 2021. održan Osmi sastanak Koordinacijske skupine projekta „Europska kvalifikacijska putovnica za izbjeglice (EQPR)“. Prisustvovali su sudionici iz svih 12 zemalja koji trenutno sudjeluju u projektu, kao i UNHCR, bilo u Strasbourgu ili putem interneta.

Provedeno od strane Vijeća Europe od 2017. godine, Europska kvalifikacijska putovnica za izbjeglice omogućuje izbjeglicama ocjenjivanje njihovih kvalifikacija čak i u nedostatku potpune dokumentacije. EQPR pomaže izbjeglicama da pristupe daljnjem obrazovanju ili da potraže posao.

Strasbourg EQPR Eight MeetingU projektu EQPR trenutno sudjeluju državni informacijski centri Armenije, Bosne i Hercegovine, Kanade, Francuske, Njemačke, Grčke, Italije, Nizozemske, Norveške, Rumunjske, Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva. Među posljednjim aktivnostima, na sastanku su istaknuta dva ključna elementa: pilotiranje EQPR online platforme i specijalizirani program za evaluatore. Prvi krug oobuke za evaluatore je sada završen, a organizirat će se još ciklusa kako bi se izgradili kapaciteti evaluatora za procjenu kvalifikacija izbjeglica. Ove dvije aktivnosti će pomoći za osiguranje kvalitete i održivosti projekta.

Strasbourg EQPR Eight Meeting 2Među ključnim temama o kojima se raspravljalo bile su pripreme za treću fazu projekta koja traje od 2022. do 2024. godine, povećanje evaluacijskih sesija na tjedni raspored, kako olakšati razmjenu iskustava između evaluatora čak i u online načinu rada, Radna skupina za kvalifikacije iz Afganistan, te kako uključiti poslodavce, sveučilišta i javne vlasti.