Kreirano 05 Svibanj 2014
Ispis

Dana 7.10.2013. godine, uposlenici Švedskog vijeća za visoko obrazovanje, unutar kojeg djeluje i NARIC centar Švedske (Odjel za priznavanje kvalifikacija), u sklopu studijskog posjeta Bosni i Hercegovini, posjetili su Centar za informiranje i priznavanje dokumenata iz područja visokog obrazovanja Bosne i Hercegovine.

mostar visit 2Sastanak je bio prigoda za razgovor o visokoškolskim sustavima te za razmjenu pozitivnih iskustava u postupcima priznavanju inozemnih visokoškolskih kvalifikacija u Bosni i Hercegovini i Švedskoj. Razgovaralo se o zakonodavstvima, kvalifikacijskim okvirima, pristupu visokom obrazovanju, osiguranju kvalitete visokoškolskih ustanova i studijskih programa, odnosu između kvalifikacija stečenih po predbolonjskom i bolonjskom sustavu obrazovanja, kriterijima za priznavanje inozemnih visokoškolskih kvalifikacija, lažnim kvalifikacijama i načinu otkrivanja, a razmijenjene su i pozitivne prakse u postupcima priznavanja.

Na kraju sastanka zaključeno je da je ovakva vrsta sastanaka izuzetno korisna, da pridonosi međusobnoj suradnji i boljem razumijevanju visokoškolskih sustava i položaja kvalifikacija unutar sustava, te procedura priznavanja.

Također, dogovoreni su i dalji koraci u uspostavi što boljih odnosa među centrima.