Kreirano 22 Srpanj 2014
Ispis

U organizaciji Europske komisije, Vijeća Europe, UNESCO-a, NARIC centra Italije-CIMEA i ENIC centra Vatikana te u suradnji s LUISS sveučilištem, u Rimu je od 6. do 8. srpnja 2014. godine održan 21. godišnji sastanak ENIC i NARIC centara.

ENIC-NARIC-Rome2014Sastanku su nazočili predstavnici nacionalnih informacijskih centara 54 države, Europske komisije, Vijeća Europe i UNESCO-a, Brazila, Jordana, Palestine te predstavnici različitih međunarodnih organizacija.

 

Na ovom sastanku, Bosnu i Hercegovinu je predstavljao Centar za informiranje i priznavanje dokumenata iz područja visokog obrazovanja.

 

Kao i svake godine, prvog dana sastanka predstavljeni su obrazovni sustavi zemalja domaćina, odnosno Italije i Vatikana.

 

Ovogodišnji sastanak je održan na drugačiji način, jer su održane tri radionice, kao i "brzo umrežavenje" ENIC-a i NARIC-a. Na prve dvije radionice govorilo se o razvoju sredstava za online podnošenje zahtjeva upućenih ENIC/NARIC centrima, uporabi Priručnika europskog prostora priznavanja, uporabi svih izvora informacija, koji su dostupni evaluatorima uvjerenja, mogućnostima ERASMUS+ programa i kako podnijeti uspješan zahtjev te kako koristiti kvalifikacijske okvire za priznavanje inozemnih kvalifikacija. Na trećoj radionici govorilo se o razvijajućoj ulozi ENIC/NARIC centara, uporabi društvenih medija od strane ENIC/NARIC mreža i njihovih centara, zajedničkim stupnjevima, odnosno reviziji standarda kvalitete za zajedničke stupnjeve i izmjeni propratnog dokumenta Lisabonske konvencije vezano za ovo područje, pregledu razvoja kvalifikacijskih okvira, uključujući Europski kvalifikacijski okvir za cjeloživotno učenje i Kvalifikacijski okvir europskog prostora visokog obrazovanja te o automatskom priznavanju u europskoj regiji, odnosno da li je to "mit ili stvarnost". "Brzo umrežavenje" je aktivnost neformalnog razgovora između sudionika sastanka podijeljenih u male grupe.

 

Osim navedenog, predstavljena su izvješća Vijeća Europe (Jean-Philippe Restoueix), Europske komisije (Margaret Waters), UNESCO-a (Liliana Viorica Simionescu), koji su vezani za aktivnosti usmjerene na razvoj visokog obrazovanja i priznavanje u posljednjoj godini. Predstavljena je nova web stranica ENIC i NARIC mreža sa svim svojim poboljšanjima i mogućnostima, a govorilo se o NARIC projektima za 2014/2015. godinu.

 

O budućim aktivnostima ENIC biroa, kao i NARIC Savjetodavnog odbora, govorio je Kevin Guillaume. Istakao je da su identificirana četiri glavna područja budućeg djelovanja:

-          mreže i ENIC/NARIC centri;

-          mreže i razvoj politika u visokom obrazovanju;

-          mreže i druge zainteresirane strane u priznavanju;

-          mreže i svijet.

 

Trećeg dana, u tri paralelna izlaganja, predstavljeni su obrazovni sustavi Brazila, Jordana i Palestine. Nakon toga održana je panel diskusija svih sudionika sastanka vezano za bolju povezanost između različitih regiona u pogledu priznavanja inozemnih kvalifikacija te mogućnosti postojanja globalne konvencije.

 

Sljedeći, 22. sastanak, održat će se od 17.-19. svibnja 2015. godine u Austriji.