Kreirano 03 Studeni 2015
Ispis

Godišnja međunarodna konferencija "Pošteno priznavanje: najbolje prakse i inovativni pristupi" organizirana od Nacionalnog informativnog centra za priznavanje inozemnih kvalifikacija, održana je 16. i 17. listopada 2015. godine u Moskvi.

Fair Recognition Conference MoscowViše od 100 sudionika je sudjelovalo na Konferenciji - predstavnici različitih organizacija uključenih u proces međunarodnog priznavanja inozemnih kvalifikacija iz 18 zemalja svijeta, uključujući predstavnike državnih centara za priznavanje Bosne i Hercegovine, Velike Britanije, Švedske, Norveške, Rumunije, Estonije, Latvije i Francuske. Po prvi put, predsjedavajući ENIC/NARIC mreža Claudia Gelleni je učestvovala u radu Konferencije. Inozemni i ruski stručnjaci u području priznavanja inozemnog obrazovanja i akreditacije obrazovnih programa, predstavnici različitih organizacija koje pružaju međunarodnu akademsku mobilnost, pozvani sudionici koji predstavljaju ministarstva obrazovanja različitih zemalja, inozemne ambasade, predstavnici Ministarstva obrazovanja i znanosti Ruske Federacije, Rosobrnadzor, Roszdravnadzor, Rossotrudnichestvo, zamjenici rektora i predstavnici odjela za međunarodnu suradnju ruskih sveučilišta (25 sveučilišta) su također sudjelovali na Konferenciji. Na Konferenciji je predstavnik Centra za informisanje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja imao prezentaciju na temu "Priznavanje inozemnih kvalifikacija u Bosni i Hercegovini i uloga ENIC centra Bosne i Hercegovine".

Publikacija sa konferencijskim radovima je objavljena na dva jezika, engleskom i ruskom. Materijali sa Konferencije mogu se koristiti za provođenje postupaka priznavanja inozemnog obrazovanja i (ili) kvalifikacija, posebno za obrazovne organizacije visokog obrazovanja u Ruskoj Federaciji te za razvoj međunarodnih i državnih propisa u području akademske i profesionalne mobilnosti.

Tijekom Konferencije, za vrijeme neformalne komunikacije razmjenjeni su kontakti i informacije, posebno o ruskom sudjelovanju u Bolonjskom procesu. Također, tijekom neformalnih razgovora, ruski predstavnici odgovorili su na pitanja o suvremenom razvoju obrazovnih sustava i priznavanju inozemnih kvalifikacija u Rusiji, a isto tako održane su konzultacije o priznavanju ruskih kvalifikacija sa predstavnicima brojnih europskih zemalja.

Konferencija je završila sa diskusijom i usvajanjem završnih preporuka koje određuju glavne pravce razvoja sustava priznavanja inozemnog obrazovanja i (ili) kvalifikacija u Ruskoj Federaciji. Preporuke i sažeci radova mogu se pronaći na portal www.nic.gov.ru.