Kreirano 15 Ožujak 2016
Ispis

Treći sastanak konzorcija u okviru Tempus projekta „BH kvalifikacijski okvir za visoko obrazovanje – BHQFHE“, održan je od 24.02.-28.02.2016. godine na University of Limerick u Limericku, Irska.

Third Meeting of Consortium Limerick 1Ovim sastankom zvanično je projekt ušao u završnu fazu  implementiranja. Cilj Projekta je podrška razvoju BH kvalifikacijskog okvira za visoko obrazovanje i njegovom implementiranju na razini visokoškolskih ustanova, sukladno kriterijima Europskog kvalifikacijskog okvira za cjeloživotno učenje (EQF-LLL) i Kvalifikacijskog okvira Europskog prostora visokog obrazovanja (QF-EHEA). Projekt predstavlja značajan iskorak transformiranja i moderniziranja visokog obrazovanja u BiH, prema integriranju u europsku akademsku mrežu.

Partneri u Tempus projektu su šest javnih sveučilišta u Bosni i Hercegovini: Univerzitet u Bihaću, Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru, Sveučilište u Mostaru, Univerzitet u Zenici, Univerzitet u Istočnom Sarajevu i Univerzitet u Tuzli, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo i Županije Zapadnohercegovačke, Svjetski Univerzitetski Servis (SUS), Sveučilište u Splitu (Hrvatska), Sveučilište Northampton (Velika Britanija), Sveučilište Limerick (Irska), Sveučilište Lleida (Španjolska), Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, CEENQA-Network of Central and Eastern European Quality Assurance Agencies in HE, Udruženje poslodavaca BiH,  Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, Centar za informiranje i priznavanje dokumenata iz područja visokog obrazovanja, Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete. Koordinator projekta je Sveučilište u Paderbornu. Prvog dana sastanka konzorcija, nakon pozdravih riječi koje je uputio Dr. Pat Phelan i Dermot Coughlan sa Sveučilišta u Limericku, uslijedilo je izvješće Upravne grupe projekta o postavljenim i ostvarenim rezultatima za svih osam radnih paketa u proteklom razdoblju, a vezano za provedbu projekta. Projekt koordinator mr. Ahmet Mehić s Sveučilišta u Padebornu je podnio izvješće o utrošenim sredstvima i financijskim obvezama svih projektnih partnera.


Third Meeting of Consortium Limerick 2U okviru uvodnog dijela, predstavnici Sveučilišta Limerick su prezentirali značaj ishoda učenja u procesu akreditranja i pisanja ishoda učenja u duhu korištenja aktivnih glagola. U drugom dijelu prvog radnog dana svi projeknti partneri su podnijeli izvješća o provedenim aktivnostima u svojim ustanovama/institucijama.

Na kraju, Upravna grupa projekta, koju čine predstavnici  Sveučilišta u Paderbornu, Univerziteta u Tuzli, Sveučilišta u Splitu i Svjetski Univerzitetski Servis BiH, upoznali su prisutne s preostalim projektnim aktivnostima, dinamikom realizacije te obvezama pojedinih partnera u svezi uspješnog okončanja projekta.

Kao dio redovne projektne aktivnosti, predstavnici Sveučilišta u Splitu su upoznali prisutne s nadolazećom aktivnošću: pisanje self-certification izvješća i obvezama sveučilišta, ali i ostalih domaćih partnera u planiranoj aktivnosti. Drugog dana sastanka konzorcija izvršen je trening za pisanje self-certification izvješća, koji su vodili predstavnici Univerziteta u Lieda i Univerziteta u Limericku. Upravna grupa projekta završila je III. sastanak konzorcija sa zaključcima i daljnjim uputama. Utvrđen je raspored djelovanja, rokovi za određene aktivnosti te osobe odgovorne za implementiranje.