Kreirano 29 Studeni 2016
Ispis

U Ljubljani, 16.11.2016. godine, je održana Treća regionalna konferencija ENIC/NARIC centara. Osim predstavnika Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz područja visokog obrazovanja, koji su predstavljali Bosnu i Hercegovinu, Konferenciji su prisustvovali domaćini Konferencije, predstavnici Slovenije te predstavnici Republike Hrvatske. Predstavnici ostalih zemalja regije iz organizacijskih razloga nisu prisustvovali Konferenciji.

Ljubljana Treca regionalna konferencija ENIC-NARIC centaraKonferencija je tematski bila podijeljena u četiri cjeline: automatsko priznavanje, obrazovni sustavi i kvalifikacijski okviri, priznavanje kvalifikacija izbjeglih i raseljenih osoba i naredne aktivnosti.

Konferenciju je zvanično otvorio dr. Stojan Delčev, generalni ravnatelj Odjela za visoko obrazovanje, koji je istakao važnost ovakvih Konferencija, pohvalio suradnju zemalja sudionica, a nakon toga je predstavio trenutačnu situaciju visokog obrazovanja u Sloveniji.

Govoreći o automatskom priznavanju predstavnici svih centara su istakli da treba slijediti primjere dobre prakse drugih regija vezanih za automatsko priznavanje. Istaknuto je i da automatsko priznavanje bez određenog oblika provjere nije izvodivo.

U drugom dijelu bilo je govora o razvoju kvalifikacijskih okvira u svim zemljama. Istaknuto je da su nacionalni kvalifikacijski okviri važan mehanizam za prepoznavanje i priznavanje kvalifikacija čime se olakšava mobilnost.

Predstavnici centara svjesni su i potrebe razvijanja mehanizama za priznavanje kvalifikacija izbjeglih i raseljenih osoba, o čemu su sve tri zemlje već poduzele određene aktivnosti.

U svezi narednih aktivnosti, predstavnici centara su se složili da bi se organizacijom ovakvih sastanaka mogla poboljšati situacija oko priznavanja kvalifikacija u regiji. Stoga je dogovoreno da NARIC centar Hrvatske razmotri mogućnost održavanja Četvrte konferencije sljedeće godine u Hrvatskoj.