Kreirano 13 Siječanj 2017
Ispis

Drugi sastanak konzorcija projekta "Jačanje internacionalizacije visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini" održan je od 30.11. do 4.12.2016. godine u High Wycombeu, Ujedinjeno Kraljevstvo.

STINT Project New Wycombe December 2016Predstavnici Centra za informiranje i priznavanje dokumentata iz područja visokog obrazovanja upoznali su projektne partnere sa nacrtom modela za akademsko priznavanje. Nacrt modela pripremili su predstavnici Centra, Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske iUniverziteta u Sarajevu. Posebnu značaj ovog modela je činjenica da je njime propisano priznavanje neformalnog obrazovanja i informalnog učenja, što je bio osnovni izazov prilikom izrade ovog modela. Dogovoreno je da će se model prevesti i poslati javnim sveučilištima kako bi se dobili komentari na odredbe modela.

Svi projektni partneri predstavili su svoj učinak tjekom prve godine projekta, naglašavajući svoje osnovne aktivnosti. Svi projektni partneri predstavili su SWOT analizu internacionalizacije, kao i SWOT analizu procedura priznavanja na javnim sveučilištima, što je preduvjet za razvoj modela za akademsko priznavanje.

Poseban dio sastanka činili su rasprava o ugovorima za putovanja, troškovi osoblja i smještaja, kao i opreme i ugovora.

Opći zaključak je da su projektne aktivnosti implementirane u prvoj godini i svi partneri daju svoj maksimum kako bi se postigli očekivani rezultati postavljeni u prijedlogu projekta, jer su svjesni da je internacionalizacija ključni mehanizam za razvoj njihovih ustanova.

Također, dogovorene su daljnje aktivnosti i obveze sudionika projekta. Održati će se dvije obuke za BiH sudionike, od 13.03. do 16.03.2017. godine u Ghentuu, Belgija, i od 02.04.do 06.04.2017. godine u Portou, Portugal.