Kreirano 27 Srpanj 2017
Ispis

Predstavnici Centra održali su 03.07.2017. godine, u sklopu planiranih aktivnosti obilaska zemalja regije, a u cilju prikupljanja informacija o aktivnostima institucija drugih zemalja vezanih za studentsku i akademsku mobilnost, u Ljubljani u prostorijama Centra za mobilnost i europske programe Republike Slovenije (CMEPIUS) sastanak sa predstavnicima CMEPIUS-a. Jedna od temeljnih zadaća CMEPIUS-a je da prikuplja i objavljuje informacije o svim programima studentske i akademske mobilnosti tako da zainteresirani pojedinci na jednom mjestu imaju sve informacije.

cmepius-logo-introPri tome CMEPIUS koordinira aktivnosti sa visokoškolskim ustanovama koje šalju studente u inozemstvo, ali i sa studentima koji dolaze studirati u Sloveniju. Osim toga CMEPIUS prati realiziranje bileteralnih ugovora potpisanim između Slovenije i drugih zemalja. Vezano za studentsku mobilnost izmedju Bosne i Hercegovine i Slovenije postoji Bilateralni sporazum iz 2014. godine i na osnovu tog sporazuma 649 studenata iz Bosne i Hercegovine studira u Sloveniji. Posjet je ocijenjen kao iznimno koristan jer se došlo do novih spoznaja te koju korist mobilnost može donijeti studentima i akademskoj zajednici u BiH. Na samom kraju predstavnici CMEPIUS-a ostavili su kao mogućnost njihov eventualni posjet Centru u listpadu 2017. godine.

Erasmus logoTakođer, predstavnici Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz područja visokog obrazovanja boravili su 12.07.2017. godine u jednodnevnom studijskom posjetu Fondaciji Tempus Beograd, Republika Srbija. Cilj studijskog posjeta je bio da predstavnici Fondacije Tempus upoznaju predstavnike Centra sa nadlažnostima Fondacije i programima mobilnosti studenata i akademskog osoblja, kao što su Erasmus +, Jean Monet, CEEPUS, odnosno radom Euroguidance, Europass i drugih europskih mreža, bazom obrazovnih mogućnosti Obrazovanje.rs i bazom za strane studente StudyInSerbia.rs. Na kraju posjeta je dogovoreno da predstavnici Tempus Fondacije uzvrate posjet Centru, a ukoliko bude moguće nazočiti i predstojećem Okruglom stolu, koji Centar već tradicionalno organizira.