Kreirano 09 Svibanj 2018
Ispis

Predstavnik Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz područja visokog obrazovanja je 15. i 16. ožujka 2018. godine sudjelovao na Konferenciji „Europski kvalifikacijski okvir: podrška učenju, radu i prekograničnoj mobilnosti“. Konferencija je održana u Brusselsu, Kraljevina Belgija, na kojoj je sudjelovalo preko 320 sudionika iz država Europe, Australije, Novog Zelanda, Trinidada i Tobaga i Južnoafričke Republike. Konferencija je upriličena povodom obilježavanja desete obljetnice izrade Europskog kvalifikacijskog okvira (EQF).

Paralelno je održano šest radionica na kojima je bilo riječi o značaju EQF-a kao alatu za mobilnost učenika i radnika, o izradi kvalifikacija koje će biti transparentnije i lakše za upotrebu, povezivanju kvalifikacija nacionalnog kvalifikacijskog okvira (NQF) sa EQF-om, vezi između osiguranja kvalitete i razvoja NQF-a, o ishodima učenja kao reformskom alatu te o ulozi socijalnih partnera i drugih dionika u EQF-u i NQF-u.

Drugi dan Konferencije održane su sljedeće prezentacije i panel diskusije:

-          Prezentacija EQF: osvrt unazad i pogled naprijed; Alison Crabb, Koen Nomden i Jens Bjornavold;

-          Osnove transparentnosti i priznavanja vještina i kvalifikacija u promjenljivom svijetu, Grant Klinkum – Novi Zeland;

-          Panel 1.

-          Kako EQF može pomoći cjeloživotnom učenju i fleksibilni načini učenja; učenje u središtu, Monika Korkošova, James Calleja i Jenny Shackleton.

Panel 2.

-          Kako EQF može utjecati na razumijevanje kvalifikacija na tržištu rada i pomoći razumijevanju potreba tržišta rada, Maxime Cerutti, Ursula Huws, Thiebaut Weber.

Panel 3.

-          Kako EQF može pružiti podršku prekograničnoj mobilnosti učenicima i radnicima: važnost transparentnosti, kvaliteti i povjerenju, Louisa Coutinho, Fons Leroy, Bryan Maguire.