Kreirano 22 Travanj 2019
Ispis

Peti sastanak Zajedničkе ERI SEE–RCC radne skupine o priznavanju akademskih kvalifikacija je održan u Podgorici 27.3.2019. Sastanku su prisustvovali predstavnici ministarstava, ENIC/NARIC centara, agencija za osiguranje kvaliteta iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Albanije i Kosova ( ime definirano UN Rezolucijom 1244 iz 1999.godine).

Podgorica Fifth Meeting of the Workin Group on Academic RecognitionPodgorica Fifth Meeting of the Workin Group on Academic Recognition 2Prvi dio sastanka je bio posvećen zajedničkom radu na priznavanju akademskih kvalifikacija u zemljama Zapadnog Balkana, kao i zajadničkom informacijskom sustavu. Novi informacijski sustav će biti razvijen i sve zemlje, odnosno ENIC/NARIC centri ili tijela za priznavanje će imati priliku da vide kako druge zemlje vrednuju inozemne kvalifikacije. Ovakav pristup će pomoći svim zemljama da shvate kako druge zemlje postupaju sa inozemnim visokoškolskim kvalifikacijama i da razmijene najbolje prakse.

Drugi dio bio je posvećen nacrtu Deklaracije o priznavanju akademskih kvalifikacija. Nacrt je bio razmatran i nakon što konačni nacrt usvoje ministri nadležni za visoko obrazovanje na sljedećem sastanku Platforme za obrazovanje i obuku zemalja Zapadnog Balkana, potpisaće ga premijeri na narednom sastanku Samita lidera u Poznanu u julu 2019. Očekuje se da će konačni nacrt biti usvojen na narednom šestom sastanku radne skupine.