Kreirano 20 Svibanj 2019
Ispis

Jednodnevna konferencija o izazovima u visokom obrazovanju-internacionalizacija održana je u Banja Luci 8.4.2019. u organizaciji Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, uz podršku Erasmus+ projekta „Strengthening of Internationalisation in B&H Higher Education (STINT Project)“.

Cilj konferencije je bio razmjena znanja i dobrih praksi u poboljšanju kvalitete u visokom obrazovanju, posebno kroz aktivnosti u području internacionalizacije domaćih visokoškolskih ustanova.

Conference in Banja Luka Internationalisation 1Conference in Banja Luka Internationalisation 2Neki od STINT partnera, odnosno predstavnici Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Univerziteta u Zenici, Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske i Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz područja visokog obrazovanja predstavili su svoja pozitivna iskustva tijekom sudjelovanja u STINT projektu vezana za ključne aspekte internacionalizacije , kao i izazove i prepreke sa kojima se susreću. Mobilnost studenata je u porastu, ali uzimajući u obzir da je stopa mobilnosti manja od 1% potrebno je angažirati sve institucije i zainteresirane stranke koje se bave visokom obrazovanjem. Sredstva koja dodijeljuje država su nedovoljna, ne samo za mobilnost već i za naučnoistraživački rad. Trebali bi se koristiti različiti međunarodni programi za financiranje mobilnosti, uredi za međunarodnu suradnju bi trebali biti bolje opremljeni i imati više radnika.

Na kraju konferencije učesnici su donijeli zaključke koji će se koristiti za daljnje planiranje aktivnosti vezanih za internacionalizaciju visokog obrazovanja u BiH.