Kreirano 20 Svibanj 2019
Ispis

Finalna koferencija projekta pod nazivom „ Jačanje internacionalizacije u visokom obrazovanju BiH“ (STINT projekat) održana je 3-4.4.2019 u službenim prostorijama Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu u Brčko distriktu BiH.

Konferencija je okupila sve projektne partnere, Centar za informiranje i priznavanje dokumenata iz područja visokog obrazovanja, 8 javnih univerziteta u BiH tj. Univerzitet u Bihaću, Univerzitet u Banjoj Luci, Univerzitet Džemal Bijedić, Sveučilište u Mostaru, Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Univerzitet u Sarajevu, Univerzitet u Tuzli, Univerzitet u Zenici, Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Federalno Ministarstvo obrazovanja i nauke, međunarodni partner KU Leuven,   Politehnički institut u Portu (Instituto Politécnico de Porto) Delegacija Evropske unije u BiH, Nacionalni Erasmus+ ured u BiH, studenti i lokalna zajednica.

STINT Final Conference Brcko 3-4 April 2019Predstavljeni su glavni rezultati postignuti tijekom 3 godine trajanja projekta i svi partneri projekta su predstavili ciljeve koje smatraju najvažnijim .

Predstavnik Centra je predstavio aktivnosti vezane za Model akademskog priznavanja, koji je razvijen za vrijeme trajanja projekta i koji je temelj za usvajanje pravilnika o akademskom priznavanju na svih 8 javnih univerziteta. Usvajanjem pravilnika koji su u potpunosti usuglašeni sa odredbama Lisabonske konvencije o priznavanju javni univerziteti u Bosni i Hercegovini su odlučili da priznaju inozemne visokoškolske kvalifikacije i periode studija na potpuno drugačiji način. Iako su tijekom projekta obavljene obuke akademskih službenika, potrebne su dodatne obuke kako bi se postigla puna implementacija akademskog priznavanja. Centar za informiranje i priznavanje dokumentata iz područja visokog obrazovanja će ostati u kontaktu sa javnim univerzitetima nakon završetka projekta u cilju održivosti projekta.

Opći zaključak je da je projekat ocijenjen kao najuspješniji strukturalni projekat u visokom obrazovanju u poslednje dvije decenije, jer su urađene mnoge važne stvari kao što su pravilnici o mobilnosti studenata, strategije internacionalizacije, već pomenuti pravilnici o akademskom priznavanju itd. Štaviše, međunarodni partneri sa radionicama u Belgiji, Portugalu i Velikoj Britaniji dozvoljavaju javnim univerzitetima da steknu uvid u iskustva međunarodnih partnera u području internacionalizacije.

Projekat je završen 14.4.2019. godine, nakon čega slijedi pisanje završnog izvještaja koji bi trebao biti završen do kraja lipnja. Očekuje se da će se ovaj projekat nastaviti jer su se projektni partneri već prijavili za Erasmus + poziv za prijedloge 2019.