Kreirano 27 Svibanj 2019
Ispis

Šesti sastanak Zajedničke ERI SEE–RCC radne skupine o priznavanju akademskih kvalifikacija je održan u Bruxelles-u 13. svibnja 2019. godine, u organizaciji Regionalnog vijeća za suradnju (RCC). Sastanku su prisustvovali predstavnici ministarstava i ENIC/NARIC centara iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Albanije i Kosova (ime definirano UN Rezolucijom 1244 iz 1999.godine).

Brussels Sixth Meeting of the Joint ERI SEE RCC Working Group on RecognitionBrussels Sixth Meeting of the Joint ERI SEE RCC Working Group on Recognition 2Glavni dio sastanka bio je posvećen Nacrtu deklaracije o priznavanju akademskih kvalifikacija. Raspravljalo se o odredbama koje se odnose na priznavanje kratkih kvalifikacija prvog ciklusa, bachelor i master kvalifikacijama kao i o ulozi RCC-a, posebno u pogledu daljnjeg napretka u ovom području. Nakon sveobuhvatne analize, dogovorena je finalna verzija deklaracije koja će biti poslana svim zemljama na završno odobravanje. Deklaracija će biti dio Šestog godišnjeg samita Berlinskog procesa koji će se održati u Poznań-u 4. i 5. srpnja 2019. godine.

Prezentiran je i napredak u izradi Zajedničkog informacijskog sustava koji će olakšati priznavanje kvalifikacija ne samo iz pomenutih zemalja.

Deklaracija ne uključuje odredbe koje se odnose na priznavanje doktorskih kvalifikacija kao i predbolonjskih kvalifikacija o čemu će se razgovarati na sljedećem sastanku Radne skupine koji je predviđen da se održi u rujnu 2019. godine.