Kreirano 27 Svibanj 2019
Ispis

Peti pregovarački sastanak o sporazumu o priznavanju profesionalnih kvalifikacija doktora medicine, stomatologa, arhitekata i građevinskih inženjera održan je u Bruxellu, 14. svibnja 2019. godine u organizaciji Regionalnog vijeća za suradnju (RCC). Na sastanku su sudjelovale delegacije 6 ekonomija iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Albanije i Kosova (ime definirano UN Rezolucijom 1244. iz 1999.godine).

Brussels Fifth Negotations Meeting Regulated Professions in WB6U cilju poticanja mobilnosti profesionalaca, delegacije 6 ekonomija su pokušale pronaći najbolja rješenja za priznavanje 4 spomenute profesije do Šestog godišnjeg samita Berlinskog procesa koji će se održati u Poznanu 4. i 5. srpnja 2019. godine. Iako je preostao samo jedan mjesec do sastanka u Poznanu, neka krucijalna pitanja su još otvorena.

Ključno pitanje koje će biti dosta teško ispregovarati je hoće li sporazum biti potpisan kao samostalan ili kao sporazum unutar CEFTA-e (Srenjoeuropska zona slobodne trgovine). O ovom pitanju postoje različita mišljenja tako da će delegacije trebati dodatne konzultacije u svojim zemljama.

Drugo važno pitanje je obim sporazuma, odnosno hoće li se sporazum ticati samo građana ovih 6 ekonomija ili će građani EU biti također uključeni.

Treće pitanje je jezična barijera, o kojoj se nije razgovaralo tijekom sastanka. Većina ekonomija dijeli mišljenjea da je potrebna određena razina jezika, ovisno o profesiji.

Dodatno pitanje za Bosnu i Hercegovinu tiče se statusa visokoškolskih ustanova, jer sporazum obuhvaća samo javne visokoškolske ustanove, a u Bosni i Hercegovini nema podjele visokoškolskih ustanova na javne i privatne.

Do samita u Poznanu trebalo bi održati dva dodatna sastanka u lipnju, ali su sve delegacije i predstavnici RCC-a svjesni činjenice da je raspored vrlo tijesan i da će sve biti vrlo zahtjevno, posebno zbog složenih procedura odobravanja ekonomija ako bi se sporazum potpisao.