Kreirano 10 Ožujak 2020
Ispis

U okviru projekta EPER (Efektivno partnerstvo za poboljšano priznavanje) u Zagrebu, Republika Hrvatska, 17. veljače 2020. održana je radionica Izrada vodiča za provedbu preporuka Vijeća Europe o priznavanju kvalifikacija izbjeglica. Predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, kao lideri Projekta, te ENIC / NARIC centra Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, kao i javnih sveučilišta Hrvatske, prisustvovali su radionici.

 

EPER Zagreb Refugees 2 17 02 2020-minPredstavnik Norveške agencije za osiguranje kvalitete u obrazovanju (NOKUT), odnosno šef Sektora za priznavanje kvalifikacija izbjeglica, predstavio je norveško iskustvo u pogledu priznavanja kvalifikacija izbjeglica, raseljenih osoba i osoba u situaciji sličnoj izbjegličkoj, kako je propisano člankom VII. Lisabonske konvencije o priznavanju. Također je predstavljena europska putovnica za izbjeglice koja daje ocjenu visokoškolske kvalifikacije na temelju dostupne dokumentacije i strukturiranog intervjua. Putovnica je samo predanaliza obrazovanja koja bi vlasnicima takvih putovnica mogla pomoći u pristupu tržištu rada ili daljnjem obrazovanju. Vrijedi 3 godine jer se očekuje da će u tom razdoblju izbjeglice promijeniti svoj status.


EPER Zagreb Refugees 17 02 2020-minTijekom rasprave o izazovima u zemljama partnerima EPER-a i mogućem djelovanju na nacionalnoj razini, istaknuto je da bi zemlje trebale uspostaviti procedure priznavanja izbjeglica, a upravo ih Bosna i Hercegovina već ima. Predstavnik Centra za informiranje i priznavanje kvalifikacija iz područja visokog obrazovanja Bosne i Hercegovine predstavio je najbolje prakse stečene tijekom zasjedanja za izdavanje Europske putovnice za kvalifikacije za izbjeglice u Palermu, u srpnju 2019. godine.


Sljedeća će se radionica također održati u Hrvatskoj, u ožujku 2020., a bit će posvećena postupcima akademskog priznavanja.