Датум креирања 16 октобар 2021

Центар за информисање и признавање докумената из области високог образовања је посредством Министарства цивилних послова Босне и Херцеговинеинформисан да за учешће Босне и Херцеговине у програму Европске уније Erasmus+ није потребно потписивати нови споразум.

Нови назив за "партнерске земље", што је био статус Босне и Херцеговине у претходном периоду, се мијења и за период до 2027. године и гласи "непридружене треће земље".

Иако је за учешће у програму Erasmus+ 2014.-2020. година, осим потписивања споразума било потребно платити улазну карту, у новом програмском циклусу улазна карта више не постоји.

Дакле, Босна и Херцеговина неће требати потписати споразум, нити платити улазну карту за наставк учешћа у Програму те ће наставити користити дијелове програма намијењене за Западни Балкан.

Наредни позив за доставу пројектних приједлога за Erasmus+ програм, селекцијска 2022. година, бити ће покренут на јесен 2021. године, а Европска комисија ће обавијестити све кориснике о тачном датуму, условима и роковима пријаве.

 
Датум креирања 16 октобар 2021

ЦИП је израдио Препоруке о признавању квалификација за приступ високом образовању. Препоруке су објављене у „Службеном гласнику БиХ“ , број 58/21.

Текст Препорука се може преузети ОВДЈЕ.

 
Датум креирања 15 октобар 2021

Центар за информисање и признаванје докумената из области високог образовања расписао је Јавни позив за пријем волонтера. Текст огласа можете преузети овдје.

T

 
 
Датум креирања 05 октобар 2021

У оквиру PARTISH пројекта (Развој вандредних и кратких циклуса у високом образовању у Босни и Херцеговини) пројектни партнери из Босне и Херцеговине били су у студијској посјети у Словенији, од 21.-24. септембра 2021. године. Домаћин студијске посјете је био пројектни партнер из Словеније, односно Висока школа Академија Марибор. Пројекат је одобрен унутар Erasmus+, KA2-Сарадња за иновације и размјена најбоољих пракси – развој капацитета у области високог образовања.

PARTISH Slovenia 1Представници Универзитета у Источном Сарајеву, Универзитета у Сарајеву, Свеучилишта у Мостару, Универзитета у Тузли, Универзитета у Зеници, Центра за информисање и признавање докумената из области високог образовања, Министарства образовања, науке, културе и спорта Тузланског кантона, трговинских комора Федерације Босне и Херцеговине и Републике Српске, као и међународни партнери, Универзитет у Талину и Универзитет у Новом Саду, који је и координатор пројекта, учествовали су у студијској посјети.

Студијска посјета је била одлична прилика за пројектне партнере из Босне и Херцеговине да стекну знања о развоју програма кратких циклуса у Словенији, који су интегрисани дио квалификацијског оквира Словеније. Додатно, већина програма кратких циклуса омогућава њиховим дипломантима даље образовање за стицање bachelor квалификација. Кратки циклуси су организовани на високим школама са студијским програмима оријентисаним ка тржишту рада у Словенији.

PARTISH Slovenia 2За вријеме студијске посјете, осим Високе школе Академија Марибор, посјећене су четири друге високе школе, Висока школа угоститељства Марибор, Висока школа дрвне технологије Марибор, Висока школа угоститељства Блед и BIC – KULT365 центар Љубљана. Сви студијски програми су врло добро структурисани, окренути према тржишту рада, развијени на основу потреба стандарда занимања који су креирани од послодаваца у одговарајућим пољима.

Представници Универзитета у Талину и Универзитета у Новом Саду представили су тренутно стање везано за увођеље кратких циклуса у Естонији и Републици Србији.

Студијска посјета је била такође прилика за састанак Управног одбора, а која је одржан на Бледу. Пројектни партнери су разговарали о већ постигнутим резултатима, питањима путовања и трошкова особљаи анализирали су куповине опреме. Пројектни партнери су такође договориле пројектне активности за 2022. годину.

Опширније...
 
Датум креирања 05 октобар 2021

У оквиру OCTRA пројекта (Интернетска доступност студијских програма и база података ради транспарентности и признавања), састанак пројектних партнера о напретку пројекта је одржан 13.-14. септембра 2021. Године у Мостару, Босна и Херцеговина.

Домаћин састанка је био Центар за информисање и признавање докумената из области високог образовања, док су састанку присуствовали представници Академског информационог центра – Латвијског ENIC/NARIC центра. Други пројектни партнери, односно ENIC/NARIC центри Бугарске, Естоније, Хрватске, Пољске и Руске Федерације присуствовали су састанку online.

Опширније...
 

STINT logo

Књига гостију ( Сугестије, коментари )

 

Twinning видео

Twinning video

Twinning - Информативни лист

Factsheets.sr

Пријава корупције

report-corruption

Бројач посјета

11381065
Данас
Јуче
Ове седмице
Овог мјесеца
Задњег мјесеца
Укупно
1174
3470
19777
151859
109160
11381065