Датум креирања 29 април 2021

EPER SerbiaПредставници ЦИП-а присуствовали су семинару „Унапређeње сарадње и рада ENIC/NARIC центара“. Семинар је одржан у Агенцији за квалификације Републике Србије у Београду, 16. априла 2021. године. Циљ семинара био је унапређење регионалне сарадње између ENIC/NARIC centara i drugih ključnih institucija država projektnih partnera kroz umrežavanje akreditiованих visokoškolskih ustanova i formiranje baze podataka, kao i kroz usaglašavanje i unapređеnje procedura za provjeru vjerodostojnosti diploma stečenih u zemljama partnerima. 

Уводну ријеч одржала је начелник Сектора из Министарства знаности и образовања Републике Хрватске, која је нагласила важност регионалне сарадње на подручју образовања те сарадње између ENIC/NARIC центара. Такође је нагласила да је унапређење политике признавања важно и ради повећања мобилности те је уско повезано с развојем система обезбјеђења квалитета у високом образовању, једним од најважнијих обиљежја и покретача промјена у земљама Болоњског процеса. 

Проф. др. сц. Часлав Митровић, директор Агенције за квалификације Републике Србије, представио је рад Агенције и ENIC/NARIC центра који је њен саставни дио те је у свом излагању истакнуо отвореност Агенције за сарадњу.

EPER Serbia 2Руководилац ENIC/NARIC центра Републике Србије, представила је рад Центра те нагласила важност регионалне сарадње, посебно јер постоје разлике у системима високог образовања, а поступци признавање имају специфичности у свакој од држава партнера.  Предложила је израду заједничке публикације која би садржавала примјере добре праксе из подручја признавања у земљама регије и која би помогла у провођењу поступака признавања иностраних високошколских квалификација.

У наставку је координатор ENIC/NARIC центра Републике Србије одржала презентацију о умрежавању акредитованих високошколских установа из земаља пројектних партнера и формирање базе података. Нагласила је да добра сарадња међу земљама пројектним партнерима већ постоји, али да увијек има простора за унапређење и олакшавање протока информација. Такође је нагласила потребу формирања базе података акредитованих високошколских установа земаља у регији.   

Координатор ENIC/NARIC центра Републике Србије, одржала је презентацију на тему усаглашавања и унапређивања поступака провјере вјеродостојности диплома стечених у земљама пројектним партнерима уз могућност увођења online система провјере вјеродостојности. Нагласила је како се најбржа провјера вјеродостојности може обавити путем ENIC/NARIC мреже, а њена додатна предност је провјера вјеродостојности без накнаде.  

EPER Serbia 3У панел расправи на тему унапређења сарадње ENIC/NARIC центара из земаља пројектних партнера учествовале су представнице хрватског ENIC/NARIC центра које су нагласиле важност брзе размјене информација и комуникације путем е-маила. Такође су истакнуле да је за брзу размјену информација важно знати којем се запосленику ENIC/NARIC центра друге земље може послати одређени упит.

Представници Центра за информисање и признавање докумената из области високог образовања (ЦИП)  Босне и Херцеговине нагласили су да се већина поступака признавања односи на земље пројектне партнере те да је потребна регионална платформа за брзу размјену потребних информација. Везано уз тему признавања квалификација избјеглицама и особама без докумената су навели да у поступку признавања може помоћи European Qualifications Passport for Refugees, настао као резултат пројекта Вијећа Европе.

У завршном дијелу семинара одржано је излагање проф. др. сц. Синише Ђурашевића са Универзитета у Београду, на тему повезивања Националног квалификацијског оквира Србије с Европским квалификацијским оквиром уз осврт на високо образовање. Професор Ђурашевић изнио је своје искуство рада у радној групи за Национални квалификацијски оквир као и искуство рада у Комисији за академско признавање на Универзитету у Београду.

Семинар је завршио закључком о потреби наставка регионалне сарадње те је изражена нада да ће се пројектни партнери у оквиру провођења пројекта EPER успјети састати на семинару који ће се одржати уживо. 

 
Датум креирања 27 април 2021

У оквиру пројекта "Spotlight on Recognition" (координираног од Европске асоцијације универзитета) STREAM online платформа за обукује отворена за други круг обуке. Платформа је посебно усмјерена на особље на високошколским установама Европског простора високог образовања. Уз материјале за обуку, чланови платформе могу користити форум уживо да поставе питања о специфичним случајевима и траже савјет од колега из Европе. Платформа је отворена од 19 априла до 19 августа и њено кориштење је бесплатно.

Пројекат позива особље високошколских установа, које се бави процедурама академског признавања да користе платформу како би стекли нова знања из области академског признавања.

 
Датум креирања 02 април 2021

Национална Erasmus+ канцеларија у Босни и Херцеговини нам је доставила информацију да је објављен Erasmus+ програмски водич 2021.-2027. и први позив за доставу приједлога.

За више информација о

Jean Monnet Action за високо образовање – Позив за доставу приједлога, молимо да посјетите сљедећи линк:

https://www.erasmusbih.com/en/news/jean-monnet-action-for-higher-education-call-for-proposals-2021-is-open

За више информација о

Erasmus Mundus Joint Masters (EMJM) – Позив за доставу приједлога, молимо да посјетите сљедећи линк:

https://www.erasmusbih.com/en/news/erasmus-mundus-joint-masters-emjm-call-for-proposals-2021-is-open

За више информација о

Erasmus Mundus Design Measures (EMDM) – Позив за доставу приједлога, молимо да посјетите сљедећи линк:

https://www.erasmusbih.com/en/news/erasmus-mundus-design-measures-emdm-call-for-proposals-2021-is-open

 
Датум креирања 02 март 2021

У оквиру OCTRA пројекта (интернетска доступност студијских програма и база података за транспарентност и признавање), 26. јануара 2021. године одржан је иницијални састанак. Пројекат је одобрио Ерасмус + програм, К3активност „Подршка правцу реформи“.

Циљ овог пројекта је повећати дијалог са високошколским институцијама договарањем обрасца доступности студијских програма и побољшањем националних квалификацијских база података и регистара који би довели до структурираних и транспарентних исхода учења високошколских квалификација који омогућавају аутоматско признавање.

Опширније...
 
Датум креирања 11 фебруар 2021

У оквиру пројекта Изградња капацитета у областивисоког образовања (CBHE) „Здраво УРБан окружење: Развој високог образовања у архитектури и грађевинарству у Босни и Херцеговини“, Конзорцијум пројекта организује Међународну конференцију HURBE2021 која има за циљ дијељење интердисциплинарних студија визије, планова, пројеката и искуства за стварање Здравог града.

Опширније...
 

STINT logo

Књига гостију ( Сугестије, коментари )

 

Twinning видео

Twinning video

Twinning - Информативни лист

Factsheets.sr

Пријава корупције

report-corruption

Бројач посјета

10632010
Данас
Јуче
Ове седмице
Овог мјесеца
Задњег мјесеца
Укупно
2475
5691
24625
36675
207951
10632010