Датум креирања 04 август 2020
Штампа

Центар за информисање и признавање докумената из области високог образовања приступио је 16. марта 2020. године пројекту Савјета Европе ″Европски квалификацијски пасош за избјеглице″ (EQPR).

Босна и Херцеговина придружила се Арменији, Канади, Француској, Савезној Републици Њемачкој, Грчкој, Италији, Низоземској, Норвешкој и Уједињеном Краљевству те постала 10 земља која промовише EQPR као практичан алат за бољу и бржу интеграцију избјеглица у њихова нова друштва.

Slika 1

EQPR помаже избјеглицама у изграђивању њихових нових живота у њиховој земљи домаћину, дајући им могућност вредновања њихових квалификација, чак иако они не могу доставити комплетну документацију да би доказали да посједују квалификацију.

У овом погледу, EQPR подржава имплементацију члана 7. Лисабонске конвенције о признавању Савјета Европе/UNESCO-а, олакшавајући признавање квалификација избјеглица чак и у одсуству потпуне документације. EQPR је такође дио Акционог плана Савјета Европе за заштиту дјеце избјеглица и миграната у Европи.

До краја 2019. године, 543 кандидата су интервјуисана (од којих 194 online), а издата су 454 EQPR пасоша.

STINT logo

Књига гостију ( Сугестије, коментари )

 

Twinning видео

Twinning video

Twinning - Информативни лист

Factsheets.sr

Пријава корупције

report-corruption