Датум креирања 26 април 2022
Штампа

У оквиру OCTRA пројекта (Онлине доступност студијских програма и база података за транспарентност и признавање), 21. априла 2022. године у Риги, Летонија, одржан је састанак о напретку пројекта. Састанак је одржан у хибридном формату са представницима Босне и Херцеговине, Летоније, Естоније, Бугарске и Пољске који су лично присуствовали, док су представници Хрватске учествовалионлине. Пројекат је одобрен од стране програма Еrasmus+, К3 активност „Подршка развоју реформи“.

Progres Meeting RigaНа почетку састанка, представник Летонског академског информационог центра (АIC) информисао је о актуелним темама у Летонији   везано за високо образовање и друге пројекте, као и иницијативама које спроводи АIC, исто су урадили и остали учесници, представљајући најновије образовне реформе и ситуацију током COVID периода.

Укратко су презентоване информације о обављеним i необављеним задацима посебно везано за завршетак коначног нацрта извјештаја и смјерница које су ураадили пројектни партнери, а који би требали бити представљени на националним радионицама за високошколскеустанове, организовање националних радионица и организовање завршне конференције. Прелиминарни датум завршне конференције остаје како је договорено на wеb састанку, 30. августа 202. године у Риги.

Договорено је да би заинтересоване стране, из свих партнерских земаља, требале да узму учешће као говорници на конференцији (високошколскеустанове које су учествовале у анкети, студенти, представници тржишта рада итд.).

Главне теме које ће бити обухваћене током конференције укључују резултате пројекта и међусобно повезивање националних база података са Еuropass платформом.

Predstavnici Пољске и Бугарске су дали кратак увид у оно што су најважнији аспекти који су усвојени на семинарима одржаним у марту и априлу 2022. године. Истакли су да је важно чути мишљење различитих заинтересованих страна, односно високошколских установа, студената и евалуатора.

Главни проблеми који су истакнути на оба семинара, а које су изнијеле заинтересоване стране, тичу се доступности студијских програма које је тешко пронаћи, јер су wеb странице високошкослких установа и студијских програма сложене, тако да је тешко пронаћи потребне информације и од посебног је значаја консултовати крајње кориснике прије развојаа/унапријеђења каталога студијских програма.

Представник Бугарске је, такође, истакао важност међусобног повезивања студијских програмаи националних база података. Учесници из Пољске су истакли да би барем на националном нивоу требали постојати јасни захтјеви за студијске програме, јер постојећа регулатива не пружа јасне и лако доступне информације.

На крају састанка се разговарало о студијском извјештају и смјерницама, пружању информација везано за питања на која још увијек нису дати одговори, као и о закључцима и смјерницама (иницијалне промјене начињене у нацрту извјештаја).

STINT logo

Књига гостију ( Сугестије, коментари )

 

Twinning видео

Twinning video

Twinning - Информативни лист

Factsheets.sr

CIP on Instagram nad Facebook

Instagram  Facebook

 

 

 

Пријава корупције

report-corruption