Датум креирања 05 мај 2014
Штампа

Дана 7.10.2013. године, запосленици Шведског савјета за високо образовање, унутар ког дјелује и NARIC центар Шведске (Одјел за признавање квалификација), у склопу студијске посјете Босни и Херцеговини, посјетили су Центар за информисање и признавање докумената из области високог образовања Босне и Херцеговине.

mostar visit 2Састанак је био прилика да се разговара о високошколским системима те да се размијене позитивна искуства у процедурама признавању иностраних високошколских квалификација у Босни и Херцеговини и Шведској. Разговарало се о законодавствима, квалификацијским оквирима, приступу високом образовању, осигурању квалитета високошколских установа и студијских програма, односу између квалификација стечених по предболоњском и болоњском систему образовања, критеријима за признавање иностраних високошколских квалификација, лажним квалификацијама и начину откривања, а размијењене су и позитивне праксе у поступцима признавања.

На крају састанка закључено је да је оваква врста састанака изузетно корисна, да доприноси међусобној сарадњи и бољем разумијевању високошколских система и положаја квалификација унутар система, те процедура признавања.

Такође, договорени су и даљи кораци у успостављању што бољих односа међу центрима.