Датум креирања 04 април 2016
Штампа

Универзитет у Новом Саду био је, 17. и 18. марта 2016. године, домаћин HERE (Higher Education Reform Experts) семинара који се тиче заједничких програма и степена.

Joint degree Novi Sad HERE Seminar 17-18 March 2016 2Стручњаци за реформу високог образовања и државне Ерасмус+ канцеларије 22 партнерске земље Европске уније, као и различите међународне и државне институције и високошколске установе, Извршна агенција за образовање, аудиовизуелну дјелатност и културу, Извршни тим за подршку и промоцију експерата за реформу високог образовања (SPHERE), холандски ENIC/NARIC (EP-Nuffic), Министарство образовања Палестине, Агенција за осигурање квалитета и акредитацију Аустрије (AQ Austrija), Европска асоцијација универзитета (EUA), Универзитет из Гент-а, Универзитет из Лунд-а и Универзитет из Трента-а присуствовали су Семинару. Представник Центра за информисање и признавање докумената из области високог образовања, у име БиХ HERE тима, присуствовао је Семинару.

Семинар је организиран од стране SPHERE тима. Главни разлог за организацију овог Семинара је чињеница да су стручњаци за реформу високог образовања истакли тему заједничких степена у 2015. години и да је ова тема истакнута за Мисије техничке помоћи (TAM) у шест различитих HERE земаља у 2015. години. Такође, заједнички програми и степени се све више гледају као стратешко средство за интернационализацију високошколских установа, будући да оне не нуде само јединствене могућности мобилности студената, већ и наставног и административног особља. Они придоносе побољшању и интернационализацији наставних планова и програма, учвршћивању стратешких партнерства и повећању институционалне интернационалне повезаности и видљивости.

Овај Семинар је још једном потврдио релевантност ове теме за Европску област високог образовања и шире. На Семинару су виђени различити приступи заједничким програмима и босанскохерцеговачке високошколске установе могу искористити многе добре идеје презентоване на овом Семинару приликом развијања властитих заједничких програма и степена. Универзитети у Босни и Херцеговини такође би требали узети у разматрање да сарадња са иностраном установом, сама по себи, не би требала бити главна сврха заједничких програма и степена. Додатна вриједност наставног плана и програма и развој људских капацитета требали би бити главни мотивациони фактори при развоју таквих програма. Све ово треба, такође, бити координисано у складу са тржиштем рада у Босни и Херцеговини и партнерским установама.

С друге стране, високошколске установе у Босни и Херцеговини требале би уложити више труда у тражење партнера за овакве програме. Такође би требале бити боље организоване при развоју и имплементацији заједничких програма и степена. Erasmus+ - Кључна акција 1- Erasmus Mundus заједнички мастер степени који нуди одличну прилику за све високошколске установе у Босни и Херцеговини.

Више информација о овом догађају, као и презентацијама говорника и слике с догађаја могу се пронаћи на wеб страници Семинара: http://supporthere.org/novisad2016.

Joint degree Novi Sad HERE Seminar 17-18 March 2016 1

STINT logo

Књига гостију ( Сугестије, коментари )

 

Twinning видео

Twinning video

Twinning - Информативни лист

Factsheets.sr

T

Пријава корупције

report-corruption