Датум креирања 29 новембар 2016
Штампа

У Љубљани, 16.11.2016. године, је одржана Трећа регионална конференција ЕNIC/NARIC центара. Осим представника Центра за информирање и признавање докумената из области високог образовања, који су представљали Босну и Херцеговину, Конференцији су присуствовали домаћини Конференције, представници Словеније те представници Републике Хрватске. Представници осталих земаља региона из организацијских разлога нису присуствовали Конференцији.

Ljubljana Treca regionalna konferencija ENIC-NARIC centaraКонференција је тематски била подијељена у четири цјелине: аутоматско признавање, образовни системи и квалификацијски оквири, признавање квалификација избјеглих и расељених лица и наредне активности.

Конференцију је званично отворио др. Стојан Делчев, генерални директор Одјељења за високо образовање, који је истакао важност оваквих Конференција, похвалио сарадњу земаља учесница, а након тога је представио тренутну ситуацију високог образовања у Словенији.

Говорећи о аутоматском признавању представници свих центара су истакли да треба слиједити примјере добре праксе других региона везаних за аутоматско признавање. Истакнуто је и да аутоматско признавање без одређене форме провјере није изводиво.

У другом дијелу било је говора о развоју квалификационих оквира у свим земљама. Истакнуто је да су национални квалификациони оквири важан механизам за препознавање и признавање квалификација чиме се олакшава мобилност.

Представници центара свјесни су и потребе развијања механизама за признавање квалификација избјеглих и расељених лица, о чему су све три земље већ предузеле одређене активности.

Везано за наредне активности, представници центара су се сложили да би се организацијом оваквих састанака могла побољшати ситуација око признавања квалификација у региону. Стога је договорено да NARIC центар Хрватске размотри могућност одржавања Четврте конференције сљедеће године у Хрватској.