Датум креирања 17 април 2017
Штампа

Након Практиче радионице одржане у марту у Генту, Друга практична радионица у склопу Пројекта "Јачање интернационализације високог образовања у Босни и Херцеговини" (STINT пројекат) је одржана од 02. до 06. априла 2017. године у Португалу. Овај пут, домаћин Радионице је био Политехнички институт у Порту. 

STINT Porto Practical Workshop Politechnic Institute of PortoОва радионица је дио Пројектног пакета 3, активност 3.3. Практична радионица код EU партнера. Осим представника Политехничког институт у Порту и партнера из Босне и Херцеговине, радионици је, као у Генту, присуствовао један представник студената са свих јавних високошколских установа у Босни и Херцеговини. Студенти су информисани о кључним аспектима и посебно о мобилности студената на Политехничком институту у Порту.

Првог дана Радионице, представници Политехничког института у Порту представили су њихова искуства везана за интернационализацију, студентску мобилност и мобилност особља, међународно истраживање и политике као и осигурање квалитета везано за интернационализацију у Португалу. Истакли су да су, иако је њихова стара стратегија била врло добра, развили нову стратегију прије неколико година тако да сарађују са другим земљама, другим континентима, имају бољу везу са истраживањем, развојем и иновацијама, учествују и имају водећу улогу у посебним пројектима везаним за интернационалзацију и мобилност. Тренутно, Политехнички институт у Порту има 3 пројекта са институцијама из Босне и Херцеговине.

Други дан почео је са студијском посјетом Porto Design Factory, институцији која обучава студенте да пронађу иновативна рјешења за проблеме сутрашњице. Након тога, дискутовани су кључни аспекти интернационализације, као што су интернационализација код куће, е-учење, управљање пројектом, међународни истраживачки пројекти и могућности финансирања. На крају другог дана, бивши студент дао је кратак преглед искуства размјене у Европи и Бразилу.

Трећи дан је био посвећен међународном искуству два факултета. Истакнуто је да не постоји један пут везан за интернационализацију. Свака институција треба наћи свој властити пут дефинишући јасне циљеве. На крају Радионице, представљено је академско признавање и приступ међународних студената.

Сљедећи састанак ће се одржати у Мостару од 13. до 16. јуна 2017. године.