Датум креирања 03 новембар 2017
Штампа

Центар за информисање и признавање докумената из области високог образовања организовао је Oкругли сто „Академска мобилност и признавање иностраних високошколских квалификација у БиХ“, а који се током четвртка и петка, односно 26. и 27.10.2017. године одржао у хотелу „Мостар“ у Мостару.

CIP Okrugli stol Mostar 26-27. 10CIP Okrugli stol Mostar 26-27. 10 2Округли сто је ријечима добродошлице отворио предсједник Управног одбора ЦИП-а, Данијел Видовић, а након тога се присутнима обратио директор ЦИП-а, мр. Дамир Љубић. Округлом столу су, осим представника ЦИП-а, присуствовали представници Министарства цивилних послова БиХ, жупанијских/кантоналних министарстава образовања, јавних и приватних високошколских установа, представница Еuroguidance центра из Србије и представница Агенције за мобилност и програме ЕУ Републике Хрватске те представник Erasmus + канцеларије у БиХ.

Циљ овог скупа је био размијенити информације и праксе из области мобилности студената и академског особља, упознати се с актуелним стањем које се односи на признавање иностраних високошколских квалификација, размијенити добре праксе и искустава, као и промовисати међусобну сарадњу и пружање помоћи.

Током првог дана Округлог стола, виша стручна савјетница у Одјељењу за високо образовање Јасмина Скочилић из Хрватске, казала је како је мобилност студената, односно њихова размјена јако добра за високообразовну установу која се пријавила за такав пројекат, али и за студенте који желе открити нешто ново, односно пробати студирање у некој европској земљи. Представница Euroguidance центра из Србије, млађи савјетник за информисање и мобилност Софија Петровић, казала је како постоји велика заинтересованост студената за студирање изван матичне државе, али да не могу сви отићи. Осим њих имали су представник Erasmus + канцеларије у БиХ, Суад Мухибић, представница Министарства цивилних послова БиХ, представници Свеучилишта у Мостару, Универзитета у Сарајеву, Универзитета у Бихаћу те Интернационалног универзитета у Сарајеву.

Током другог дана Округлог стола презентована су два нова документа које је израдио ЦИП, а то су Препоруке о признавању неформалног образовања и информалног учења те Препоруке о признавању иностраних високошколских квалификација у сврху запошљавања.

Такође, током другог дана презентоване су и праксе признавања у Брчко дистрикту БиХ, Универзитета у Сарајеву, Интернационалног универзитета у Сарајеву и Свеучилишта у Мостару.

Након наведених презентација услиједила је исцрпна и конструктивна дискусија, која је резултирала заједничким ставовима и идејама о унапређењу поступака признавања иностраних високошколских квалификација у Босни и Херцеговини.