Датум креирања 09 мај 2018
Штампа

Представник Центра за информисање и признавање докумената из области високог образовања је 15. и 16. марта 2018. године учествовао на Конференцији „Европски квалификацијски оквир: подршка учењу, раду и прекограничној мобилности“. Конференција је одржана у Бриселу, Краљевина Белгија, на којој је учествовало преко 320 учесника из држава Европе, Аустралије, Новог Зеланда, Тринидада и Тобага и Јужноафричке Републике. Конференција је одржана поводом обиљежавања десете годишњице израде Европског квалификацијског оквира (ЕQF).

Паралелно је одржано шест радионица на којима је било ријечи о значају EQF-a као алату за мобилност ученика и радника, о изради квалификација које ће бити транспарентније и лакше за употребу, повезивању квалификација националног квалификацијског оквира (NQF) са EQF-ом, вези између обезбјеђивања квалитета и развоја NQF-a, о исходима учења као реформском алату, те о улози социјалних партнера и других судионика у EQF-уи NQF-у.

Други дан Конференције одржане сусљедеће презентације и панел дискусије:

-           Презентација ЕQF: осврт уназад и поглед напријед; Алисон Kраб, Коен Номден и Јенс Бјорнаволд;

-           Основитранспарентности и признавања вјештина и квалификација у промјенљивом свијету, Грант Клинкум – Нови Зеланд;

-           Панел 1.

-           Како ЕQF може помоћи цјеложивотном учењу и флексибилном начину учења; учење у центру, Моника Коркошова, Џејмс Калеја и Џени Шакелтон.

Панел 2.

-           Како ЕQF може утицати на разумијевање квалификација на тржишту рада и помоћи разумијевању потреба тржишта рада, -Максин Церути, Урсула Хјувс, Тибо Вебер. Панел 3.

-           Како ЕQF може пружити подршку прекограничној мобилности ученицима и радницима: важност транспарентности, квалитетуи повјерењу, Луиса Кутињо, Фонс Лерој, Брајан Мегвајер.