Датум креирања 16 мај 2018
Штампа

Активности везано за Пројекат "Јачање интернационализације високог образовања у БиХ" (STINT пројект) настављене су Семинаром у Тузли. Семинар је одржан 17.-18. априла 2018. године, а домаћин Семинара је био Универзитет у Тузли. Теме Семинара су биле упоређивање имплементираних пилот активности и различитих критеријума широм Европе о оцјени интернационализације.

STINT Project Tuzla Seminar April 2018Током Семинара представник Центра за информисање и признавање докумената из области високог образовања заједно са представником Министарства просвјете и културе Републике Српске одржао је презентацију везану за обуке о процедурама академског признавања које су обављене на свим јавним универзитетима у посљедња четири мјесеца, осим Универзитета у Бањoj Луци, а које су договорене на Другом конзорцијском састанку одржаном у Зеници у новембру 2017. године. Истакнуто је да су обуке биле врло добро организоване, са добрим одaзивом позваних, али да евалуатори за приступ нису толико упознати са основним принципима Лисабонске конвенције о признавању. Сами транинг није довољан да се имплементује модел признавања раније урађен у склопу Пројекта. Одрживост Пројекта ће дјелимично зависити о вољи универзитета да се потруде у имплементацији модела.

Такође, пилот активности проведене од стране универзитета су представљене, а дискутовало се о европским критеријумима и искуствима у интернационализацији те повезаности критеријума за акредитацију у Босни и Херцеговини са ECA критеријиjумима за интернационализацију као и томе колико је интернационализација захтјевана у поступку акредитације. Најбоље праксе међународних партнера који учествују у овом Пројекту, а везано за ову тему, су представљене.

Сљедећи састанак ће бити одржан у Порту, у септембру 2018. године.