Датум креирања 11 јул 2018
Штампа

Представник Центра за информисање и признавање докумената из области високог образовања учествовао је на 7. министарском састанку Платформе Западног Балкана за образовање, обуку, истраживање и иновације. Састанак је окупио представнике земаља Западног Балкана који се баве образовањем, обуком, истраживањем и иновацијама.

7th Ministerial Meeting of the Western-Balkan Platform on Education and TraningПрви дан је био посвећен истраживању и иновацијама, посебно везано за капацитете у истраживању и иновацијама. Све земље Балкана покушавају да ојачају људске капацитете, иако средства за ово у државним буџетима су врло мала. У свему овоме, значајну улогу имају средства Европске Уније, која су доступна кроз различите програме свим балканским земљама. Представници свих земаља су истакли значај везано за њихово учешће у Хоризонту 2020, Оквирном програму Европске Уније за истраживање и иновације. Земље су поставиле учешће у програму као приоритет у њиховим државним стратегијама у овој области. Регионална сарадња је јако подржана од свих земаља Западног Балкана. Осим измјена законодавства у области истраживања и иновација, све земље су развиле или развијају нове стратегије. Са своје стране, Европска Унија ће удвостручити средства за земље Западног Балкана. На крају првог дана представљено је неколико интересантних иницијатива.

Други дан је био посвећен образовању и обуци базирано на Платформи Западног Балкана за образовање и обуку, званично покренуту 2018. године. Министри земаља Западног Балкана представили су ситуацију у области образовања и обуке. Тема посљедње сесије је била признавање академских квалификација. Истакнуто је да, иако је Лисабонска конвенција о признавању потписана прије 21 годину, главни принципи Конвенције нису у потпуности имплементирани. Представници Иницијативе за реформу образовања у Југоисточној Европи (ERI SEE) и Регионалног вијећа за сарадњу (RCC) представили су њихову иницијативу према заједничким принципима за признавање академских квалификација. Радна група за признавање академских квалификација је формирана и одржала је три састанка. Одговорност Групе је припрема заједничких регионалних активности и уклањање препрека за признавање академских квалификација.