Датум креирања 20 јун 2019
Штампа

Технички Универзитет у Молдавији био је домаћин SPHERE семинара о признавању високошколских квалификација. Стручњаци за реформу високог образовања и Националне Erasmus+ канцеларије партнерских земаља ЕУ, као и представници институција Босне и Херцеговине: Центар за информирање и признавање докумената из области високог образовања, Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво, Универзитет у Сарајеву и Национални Erasmus+ уред у Босни и Херцеговини су присуствовали семинару.

Moldova SPHERE Seminar June 2019 2Moldova SPHERE Seminar June 2019Семинар је организовао SPHERE тим. Главни разлог организовања овог семинара је чињеница да је ова тема од кључне важности јер без разумијевања механизама признавања ниједна међународна стратегија мобилности не може се сматрати реалном на системском или инсититуционалном нивоу. Транспарентни и праведни поступци признавања постали су неизбјежан дио образовне политике у Европи.

Током конференције приказан је преглед међународних конвенција о признавању. Истакнуто је да је Лисабонска конвенција о признавању још увијек водећа конвенција, али и друге регије уложиле су додатне напоре како би постигле стандарде који су већ имплементирани Лисабонском конвенцијом о признавању, тако да је Азијско-пацифичка конвенција ступила на снагу 2018. године, док UNESCO ради на ревитализацији других регионалних конвенција. Осим тога, Глобална конвенција биће усвојена на Генералној конференцији UNESCO-а на 40. сједници која ће се одржати у Паризу у новембру 2019. године.

Током расправе о аутоматском признавању, представљен је развој у Европском простору високог образовања. Развијена су четири различита приступа везана за ову тему; легални билатерални и мултилатерани споразуми, правно обавезујућа унилатерална листа земаља и квалификација, необавезујућибилатерални и мултилатерални споразуми и „de facto“ аутоматско признавање.

Још једна врло важна тема била је и признавање стручних квалификација посебно у контексту ЕУ Директиве 2005/36/EC i 2013/55/EU. Ове директиве прописују посебне захтјеве за 7 професија, а то су: доктори медицине, стоматолози, фармацеути, медицинске сестре, бабице, архитекти и ветеринарски хирурзи. У складу с тим, свака земља се позива да прилагоди своје студијске програме за ових 7 професија. Поред тога, свака држава чланица ЕУ прописује додатне професије која захтјевају посебне услове за обављање тих професија.

Други дан семинара био је посвећен међународној мобилности, изазовима и препрекама код студентске мобилности. Током презентације, истакнуто је да се сви бодови стечени током студирања у иностранству требају без одгађања пренијети и урачунати у диплому без икаквог додатног рада или процјене студента.

Такође, теме о којима се расправљало биле су и бодови и оцјене у поступцима признавања, признавање претходног учења укључујући признавање квалификација избјеглица, дигитализација као алат у поступцима признавања.

На крају семинара сви учесници су истакли да је признавање јако важан аспект високог образовања, а догађаје са оваквим темама треба размотрити у будућности, посебно у погледу стручних квалификација. Више информација о овом догађају, укључујући презентације говорника и фотографије догађаја, можете пронаћи на wеб страници семинара: https://supporthere.org/moldova2019.