Датум креирања 12 новембар 2019
Штампа

У организацији Центра за информисање и признавање докумената из области високог образовања, 19. и 20. новембра 2019. године у хотелу „Мостар“, у Мостару, одржаће се три битна догађаја у вези признавања иностраних високошколских квалификација.

Дана 19.11.2019. године са почетком у 10.30 часова, одржаће се Завршна конференција Твининг пројекта ″Јачање институционалних капацитета за признавање квалификација у високом образовању у БиХ″, којом ће се обиљежити крај пројектних активности ЦИП-а и пројектних партнера из Хрватске, Француске и Летоније. На Конференцији ће се представити резултати Пројекта чија имплементација је трајала 15 мјесеци и који је финансирала Европска унија. Пројектне активности је имплеменирао ЦИП у сарадњи са партнерима из Републике Хрватске (Министарство знаности и образовања), Републике Француске (France Education International – CIEP) и Републике Латвије (Академско информативни центар-AIC).

У послијеподневним сатима истога дана, одржаће се Округли сто: „Имплементација резултата Твининг пројекта Јачање институционалних капацитета за признавање квалификација у високом образовању у БиХ“. На наведеном скупу надлежне образовне власти и органи за признавање разговараће о резултатима Пројекта, његовој одрживости те о наредним активностима у области признавања иностраних високошколских квалификација и приступа тржишту рада у Босни и Херцеговини базираних на препорукама проистеклих из Пројекта.

 

Дана 20.11.2019. године, у оквиру EPER пројекта (Effective Partnership for Enhanced Recognition–Дјелотоворно партнерство запобољшано признавање) одржаће се састанак стручњака из области признавања (PLA састанак) из Босне и Херцеговине, Хрватске, Србије, Црне Горе и Сјеверне Македоније те представника Европског регистра осигурања квалитета у високом образовању (EQAR), Европске комисије и Образовно-реформске иницијативе за Југоисточну Европу (ERI SEE). Циљ састанка је разумијевање међународних трендова у поступцима признавања иностраних високошколских квалификација, са посебним аспектом на могућности аутоматског признавања.

 

Агенде предметних састанака можете на сљедећим линковима: Završna konferencija; EPER