Datum kreiranja 12 Oktobar 2020
Štampa


U organizaciji Regionalnog vijeća za saradnju (RCC), 1. i 2.10.2020. godine, u Tirani, Republika Albanija, održan je dvodnevni sastanak, Implementacija MAP REA (Višegodišnji akcioni plan regionalne ekonomske oblasti Zapadnog Balkana): Priznavanje akademskih kvalifikacija i sistemi osiguranja kvaliteta Zapadnog Balkana, na kome su učestvovali predstavnici ENIC/NARIC centara Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Republike Albanije, Kosova (ime definisano UN rezolucijom 1244 iz 1999. godine) i Crne Gore putem online povezivanja. Predstavnik Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja (CIP) predstavljao je Bosnu i Hercegovinu na ovom sastanku.

Opširnije...
 
Datum kreiranja 24 Septembar 2020
Štampa

Intervju po Javnom pozivu za prijem volontera u Centar za informiranje i priznavanje dokumenata iz područja visokog obrazovanja, održat će se 30.09.2020. godine, u prostorijama Centra-mala sala, ulica Kneza Višeslava b.b., Mostar, u periodu od 11:00-13:00 sati.

 
Datum kreiranja 22 Septembar 2020
Štampa

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine dostavilo nam je informaciju da je Protokol između Vijeća Ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Slovenije o saradnji u oblasti obrazovanja, koji je potpisan 25.7.2013. godine na pet studijskih godina i istekao završetkom akademske 2017/2018. godine, nakon provedene zakonske procedure, 4.7.2018. godine, i razmjenom diplomatskih nota produženo je važenje Protokola do kraja studijske godine u kojoj će Bosna i Hercegovina postati članica Evropske unije.

Opširnije...
 
Datum kreiranja 09 Septembar 2020
Štampa

Direktor Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja donio je Pravilnik o internim procedurama u postupku informiranja i priznavanja.

Tekst Pravilnika se može preuzeti ovdje.

 
Datum kreiranja 04 Avgust 2020
Štampa

 

15. juna 2020. održan je 27. virtualni godišnji zajednički sastanak ENIC/NARIC mreža. Zbog situacije prouzrokovane virusom COVID 19, ovaj sastanak, koji se službeno trebao održati u Lisabonu, Portugal, imao je online oblik.

Na početku sastanka predstavljen je dokument Priznavanje inostranih kvalifikacija u vremenima COVID-19. Ovaj dokument pruža prvu i zajedničku perspektivu Odbora Lisabonske konvencije o priznavanju i ENIC Odbora (EB), te NARIC Savjetodavnog odbora (NAB) o učincima COVID-19 na priznavanje inostranih kvalifikacija. Ovim dokumentom oni žele pružiti podršku ENIC/NARIC centrima i njihovim zainteresiranih stranama u izradi strategija kojima će se osigurati priznavanje kvalifikacija na pošten način, unatoč dosad neviđenim izazovima prouzrokovanim virusom COVID 19. Pored toga, ovaj dokument predlaže akcije na nivou ENIC/NARIC mreža kao podrška u ovom pristupu. Dokument se može pronaći na službenoj web stranici ENIC/NARIC mreža na sljedećem linku: https://www.enic-naric.net/reflection-documentrecognition-of-foreign-qualifications-in-times-of-covid-19.aspx.

Opširnije...
 
Datum kreiranja 04 Avgust 2020
Štampa

Centar za informisanje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja dobio je od Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS) informaciju da je Upravni odbor Fondacije za razvoj obrazovanja Sarajevo, kao osnivač  IUS-a, koji je 2020. godini po treći put od Webometricsa proglašen najboljim privatnim univerzitetom u BiH, odlučio preduzeti korake na unapređenju kvaliteta obrazovanja državnih zaposlenika u Bosni i Hercegovini.

Opširnije...
 
Datum kreiranja 04 Avgust 2020
Štampa

Centar za informisanje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja pristupio je 16. marta 2020. godine projektu Vijeća Evrope ″Evropski kvalifikacijski pasoš za izbjeglice″ (EQPR).

Bosna i Hercegovina pridružila se Armeniji, Kanadi, Francuskoj, Saveznoj Republici Njemačkoj, Grčkoj, Italiji, Nizozemskoj, Norveškoj i Ujedinjenom Kraljevstvu te postala 10 zemlja koja promoviše EQPR kao praktičan alat za bolju i bržu integraciju izbjeglica u njihova nova društva.

Opširnije...
 
Datum kreiranja 24 Juli 2020
Štampa

Centar za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja, u postupku donošenja Programa rada za 2021. godinu  provodi proces javnih konsultacija.

Primjedbe, komentari  i sugestije na Prednacrt Programa rada Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja  za 2021. godinu mogu se dostaviti elektronskim putem na email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. do 07.08.2020. godine.

Prednacrt dokumenta možete preuzeti ovdje.

T

 
 
Datum kreiranja 09 Juli 2020
Štampa

Centar za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja provodi javne konsultacije o nacrtu  Pravilnika o internim procedurama u postupku informiranja i priznavanja.

Pozivamo zainteresovanu javnost da se u periodu 9.7.2020.- 24.7.2020. godine uključi u proces javnih konsultacija putem web platforme „eKonsultacije“ (https://ekonsultacije.gov.ba).

 

Stranica 1 od 17