Datum kreiranja 06 Juni 2023
Štampa

Centar za informisanje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja (CIP) je u okviru projekta ILIRIC, koji finansira Savijet Evrope, organizovao višednevni događaj za nadležne obrazovne vlasti i nadležna tijela za priznavanje inostranih visokoškolskih kvalifikacija, na temu Implementacije Lisabonske konvencije u Bosni i Hercegovini od 30.05. do 02.06. 2023. u Neumu.

Opširnije...
 
Datum kreiranja 29 Maj 2023
Štampa

Poziv na javne konsultacije-Srednjoročni plan rada 2024. -2026. godina

Centar za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja, u postupku donošenja Srednjoročnog plana rada  za period 2024.-2026. godina, provodi proces javnih konsultacija.

Primjedbe, komentari  i sugestije na Nacrt srednjoročnog plana rada Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja mogu se dostaviti elektronskim putem na email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. do 30.06.2023. godine.

U konsultacijama možete učestvovati i putem web platforme  Ministarstva pravde BiH  https://www.ekonsultacije.gov.ba/

Nacrt dokumenta možete preuzeti ovdje.

T

 
 
Datum kreiranja 22 Maj 2023
Štampa

U organizaciji Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja i Internacionalnog Burch univerziteta u Sarajevu, 17.5.2023. godine u Sarajevu, hotel Europe, održan je Sastanak „Kako poboljšati mobilnost studenata, akademskog i administrativnog osoblja“.

Opširnije...
 
Datum kreiranja 18 April 2023
Štampa

Medicinski fakultet Univerziteta u Zenici organizuje ljetnu školu pod nazivom "Healthy Ageing Challenges in Western Balkans". 

Ljetna škola je planirana u periodu od 19 - 23.06.2023. godine. Obzirom da se očekuje izuzetno veliki broj učesnika, objavljujemo ovaj poziv kako bi prijavili studente koji će učestvovati na ovom događaju. Kroz niz interesantnih predavanja i radionica studenti će steći znanja i vještine iz oblasti Healthy Ageinga koja su izuzetno neophodna u daljem razvoju. 

Ljetna škola je otvorena za sve profesije iz oblasti zdravstva i medicine. 

Učešće je besplatno te je potrebno samo se prijaviti na sljedećem linku: 

https://medf.unze.ba/summer-school-application/

Preliminarni program se može naći na: https://medf.unze.ba/summer-school/ 

 
Datum kreiranja 15 April 2023
Štampa

Projekat je fokusiran na implementaciju Lisabonske konvencije u Bosni i Hercegovini, i trajat će do novembra 2023. godine. Projektom je predviđeno analizirati sve zakone koje definišu priznavanje inostranih visokoškolskih kvalifikacija u Bosni i Hercegovini, te nadležnim vlastima olakšati process implementacije Lisabonske konvencije o priznavanju u vidu prijedloga, obuka i radionica. Projekat financira Vijeće Europe.

Opširnije...
 
Datum kreiranja 07 April 2023
Štampa

U Strasbourgu, od 28. do 30. marta 2023. godine, 31 evaluator kvalifikacija iz 15 centara za priznavanje, uključujući predstavnika Centra za informisanje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja, završilo je obuku o EQPR metodologiji. Osim završene obuke, evaluatori su sproveli u praksu stečeno znanje učestvujući u online vrednovanju kvalifikacija izbjeglica. Tako je 18 izbjeglica imalo mogućnost da im se vrednuju kvalifikacije 30. marta 2023. godine a rezultat vrednovanja će biti poznat u prvoj sedmici aprila.

Opširnije...
 
Datum kreiranja 07 April 2023
Štampa

Početni sastanak projekta Internetska dostupnost studijskih programa i baza podataka radi transparentnosti i priznavanja 2 (OCTRA 2) održan je u rigi, Latvija, 10 marta 2023. godine. Projekat je odobren u okviru ERASMUS-EDU-2022-NARIC-IBA, broj projekta: 101101695

OCTRA 2 je nastavak prethodnog OCTRA projekta koji je imao za cilj povećati dijalog sa visokoškolskim ustanovama dogovaranjem obrasca dostupnosti studijskih programa i poboljšanjem nacionalnih kvalifikacijskih baza podataka i registara, koji bi doveli do strukturiranih i transparentnih ishoda učenja visokoškolskih kvalifikacija koji olakšavaju automatsko priznavanje.

Opširnije...
 
Datum kreiranja 22 Februar 2023
Štampa

U Podgorici, Crna Gora, 30. i 31. januara 2023. godine, u organizaciji Regionalnog vijeća za saradnju (RCC), održana je radionica Radne grupe za priznavanje akademskih kvalifikacija, ekonomija Zapadnog Balkana.

Opširnije...
 
Datum kreiranja 06 Februar 2023
Štampa
 
Datum kreiranja 16 Januar 2023
Štampa

U Sarajevu, 13. i 14. decembra 2022. godine, održan je sastanak Kontakt tački Radne grupe za priznavanje akademskih kvalifikacija, agencija iz oblasti osiguranja kvaliteta i ENIC/NARIC centara ekonomija Zapadnog Balkana. Predstavnici svih ekonomija prisustvovali su sastanku, kao i predstavnici Regionalnog vijeća za saradnju (RCC), direktorica Obrazovno-reformske inicijative za Jugoistočnu Evropu (ERI SEE) i konsultanti koji rade na izradi zajedničke master kvalifikacije iz oblasti informacionih tehnologija i Regionalne baze podataka o postupcima priznavanja.

Opširnije...
 

Stranica 1 od 23