Datum kreiranja 21 Novembar 2022

U Briselu, 17. i 18. oktobra 2022. godine održan je sastanak Kontakt tački Radne grupe za priznavanje akademskih kvalifikacija, agencija iz oblasti osigruanja kvaliteta i ENIC/NARIC predstavnika ekonomija Zapadnog Balkana. Predstavnici svih ekonomija izuzev Crne Gore prisustvovali su sastanku, te predstavnici Regionalnog vijeća za saradnju (RCC), direktoica Obrazovno-reformske inicijative za Jugoistočnu Evropu (ERI SEE) i predstavnik Naučno-inovacijskog centra (KIC).

Brussels Working Group on Academic Recognition Qualifications Meeting October 2022Prisutni su informisani o napretku u vezi statusa sporazuma o priznavanju akademskih i profesionalnih kvalifikacija, koji će se potpisati u Berlinu 03. novembra 2022. godine na Berlinskom samitu.

Predstavnik KIC-a predstavio je Završni akcijski plan o osiguranju kvaliteta kao podrška organima iz oblasti osiguranja kvaliteta na Zapadnom Balkanu da dostignu Evropske standard i smjernice (ESG) koje bi im omogućile članstvo u ENQA-i i EQAR-u. Ovaj Akcijski plan će poslužiti agencijama iz oblasti osiguranja kvaliteta u njihovom zajedničkom radu sa ENQA-om u cilju dostizanja ESG-a.

Brussels Working Group on Academic Recognition Qualifications Meeting October 2022 2Posebno se diskutovalo o najboljim opcijama podrške agencijama za osiguranje kvaliteta, U tom pogledu, preliminarni zaključak je bio da RCC razmotri, osim generalne podrške, razvoj instrumenata pomoći usmjeren potrebama pojedinačne ekonomije, a koji bi omogućili ekspertsku pomoć u dostizanju ESG-a. Takođe je zaključeno da postoji potreba za zajedničkim sastankom između RCC-a, ERI SEE-a, KIC-a, ENQA-e i agencija iz oblasti osiguranja kvaliteta Zapadnog Balkana u cilju ubrzanja podrške.

Brussels Working Group on Academic Recognition Qualifications Meeting October 2022 3Predstavljeni su i preliminarni rezultati o zajedničkom master studijskom program u IT sektoru, a uslijedila je i sicrpna diskusija o istom. Dogovoren je detaljan radni plan, a što će se reflektovati na finalni draft zadatka koji bi trebao biti predstavljen Radnoj grupi na sastanku u decembru 2022. godine.

 

STINT logo

Knjiga gostiju ( Sugestije, komentari)

Twinning video

Twinning video

Twinning - Informativni list

Factsheets.bos

 

CIP on Instagram nad Facebook

Instagram  Facebook

 

 

 

Prijava korupcije

report-corruption

Brojač posjeta

14624489
Danas
Jučer
Ove sedmice
Ovog mjeseca
Zadnjeg mjeseca
Ukupno
397
6987
42449
61603
202287
14624489