Datum kreiranja 27 Juli 2017
Štampa

Predstavnici Centra održali su 03.07.2017. godine, u sklopu planiranih aktivnosti obilaska zemalja regiona, a u cilju prikupljanja informacija o aktivnostima institucija drugih zemalja vezanih za studentsku i akademsku mobilnost, u Ljubljani u prostorijama Centra za mobilnost i evropske programe Republike Slovenije (CMEPIUS) sastanak sa predstavnicima CMEPIUS-a. Jedna od osnovnih zadaća CMEPIUS-a je da prikuplja i objavljuje informacije o svim programima studentske i akademske mobilnosti tako da zainteresovani pojedinci na jednom mjestu imaju sve informacije.

cmepius-logo-intro

Pri tome CMEPIUS koordiniše aktivnosti sa visokoškolskim ustanovama koje šalju studente u inostranstvo, ali i sa studentima koji dolaze da studiraju u Sloveniju. Osim toga CMEPIUS prati realizaciju bileteralnih ugovora potpisanim između Slovenije i drugih zemalja. Vezano za studentsku mobilnost izmedju Bosne i Hercegovine i Slovenije postoji Bilateralni sporazum iz 2014. godine i na osnovu tog sporazuma 649 studenata iz Bosne i Hercegovine studira u Sloveniji. Posjeta je ocijenjena kao izuzetno korisna jer se došlo do novih saznanja te koju korist mobilnost može donijeti studentima i akademskoj zajednici u BiH. Na samom kraju predstavnici CMEPIUS-a ostavili su kao mogućnost njihovu eventualnu posjetu Centru u oktobru 2017. godine.

 Erasmus logoTakođe, predstavnici Centra za informisanje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja boravili su 12.07.2017. godine u jednodnevnoj studijskoj posjeti Fondaciji Tempus Beograd, Republika Srbija. Cilj studijske posjete je bio da predstavnici Fondacije Tempus upoznaju predstavnike Centra sa nadlažnostima Fondacije i programima mobilnosti studenata i akademskog osoblja, kao što su Erasmus +, Jean Monet, CEEPUS, odnosno radom Euroguidance, Europass i drugih evropskih mreža, bazom obrazovnih mogućnosti Obrazovanje.rs i bazom za strane studente StudyInSerbia.rs. Na kraju posjete je dogovoreno da predstavnici Tempus Fondacije uzvrate posjetu Centru, a ukoliko bude moguće da prisustvuju i predstojećem Okruglom stolu, koji Centar već tradicionalno organizuje.