Datum kreiranja 03 Novembar 2017
Štampa

Centar za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja organizovao je Okrugli sto „Akademska mobilnost i priznavanje inostranih visokoškolskih kvalifikacija u BiH“, a koji se tokom četvrtka i petka, odnosno 26. i 27.10.2017. godine održao u hotelu „Mostar“ u Mostaru.

CIP Okrugli stol Mostar 26-27. 10CIP Okrugli stol Mostar 26-27. 10 2Okrugli sto je riječima dobrodošlice otvorio predsjednik Upravnog odbora CIP-a, Danijel Vidović, a nakon toga se prisutnima obratio direktor CIP-a, mr. Damir Ljubić. Okruglom stolu su, osim predstavnika CIP-a, prisustvovali predstavnici Ministarstva civilnih poslova BiH, županijskih/kantonalnih ministarstava obrazovanja, javnih i privatnih visokoškolskih ustanova, predstavnica Euroguidance centra iz Srbije i predstavnica Agencije za mobilnost i programe EU Republike Hrvatske te predstavnik Erasmus + kancelarije u BiH.

Cilj ovog skupa je bio razmijeniti informacije i prakse iz oblasti mobilnosti studenata i akademskog osoblja, upoznati se s aktuelnim stanjem koje se odnosi na priznavanje inostranih visokoškolskih kvalifikacija, razmijeniti dobre prakse i iskustava, kao i promovisati međusobnu saradnju i pružanje pomoći.

Tokom prvog dana Okruglog stola, viša stručna savjetnica u Odjeljenju za visoko obrazovanje Jasmina Skočilić iz Hrvatske, kazala je kako je mobilnost studenata, odnosno njihova razmjena jako dobra za visokoobrazovnu ustanovu koja se prijavila za takav projekat, ali i za studente koji žele otkriti nešto novo, odnosno probati studiranje u nekoj evropskoj zemlji. Predstavnica Euroguidance centra iz Srbije, mlađi savjetnik za informisanje i mobilnost Sofija Petrović, kazala je kako postoji velika zainteresovanost studenata za studiranje izvan matične države, ali da ne mogu svi otići. Osim njih izlaganja imali su predstavnik Erasmus + kancelarije u BiH, Suad Muhibić, predstavnica Ministarstva civilnih poslova BiH, predstavnici Sveučilišta u Mostaru, Univerziteta u Sarajevu, Univerziteta u Bihaću te Internacionalnog univerziteta u Sarajevu.

Tokom drugog dana Okruglog stola prezentovana su dva nova dokumenta koje je izradio CIP, a to su Preporuke o priznavanju neformalnog obrazovanja i informalnog učenja te Preporuke o priznavanju inostranih visokoškolskih kvalifikacija u svrhu zapošljavanja.

Takođe, tokom drugog dana prezentovane su i prakse priznavanja u Brčko distriktu BiH, Univerziteta u Sarajevu, Internacionalnog univerziteta u Sarajevu i Sveučilišta u Mostaru.

Nakon navedenih prezentacija uslijedila je iscrpna i konstruktivna diskusija, koja je rezultirala zajedničkim stavovima i idejama o unapređenju postupaka priznavanja inostranih visokoškolskih kvalifikacija u Bosni i Hercegovini.