Datum kreiranja 30 Mart 2022
Štampa

Global Student Prize Ocjenjivačka akademija objavila je da je otvoren proces prijave i nominacije za Global Student Prize 2022. Kvalifikovanost i kriterije možete pronaći ovdje.

Rok za podnošenje aplikacija je 17. april 2022. godine.

Opširnije...
 
Datum kreiranja 24 Decembar 2021
Štampa

Centar za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja (CIP) u postupku izrade izvještaja o radu CIP-a za 2021. godinu, provodi proces javnih konsultacija.

Primjedbe, komentari i sugestije na Izvještaj o radu CIP-a za 2021. godinu mogu se dostaviti elektronskim putem na email:Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. do 8.1.2022. godine.

Izvještaj o radu CIP-a za 2021. godinu možete preuzeti ovdje.

T

 
 
Datum kreiranja 21 Decembar 2021
Štampa

U okviru konferencije Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) 2021, održane u Skoplju, Sjeverna Makedonija, od 13. do 16. decembra 2021. godine, predstavnik Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja (CIP) učestvovao je kao panelista u panel raspravi o trgovini uslugama, licencama, kvalifikacijama i dozvolama.

Opširnije...
 
Datum kreiranja 21 Decembar 2021
Štampa

Predstavnik Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja učestvovao je na sastanku Radne grupe za priznavanje akademskih kvalifikacija ekonomija Zapadnog Balkana, koji je održan 14. i 15. decembra 2021. godine u Skoplju, Sjeverna Makedonija.

Opširnije...
 
Datum kreiranja 13 Decembar 2021
Štampa

Okrugli sto „Reforma visokog obrazovanja – uticaj na priznavanje i mobilnost“ održan je 24.11.2021. godine u Mostaru, u organizaciji Centra za informisanje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja. Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici visokoškolskih ustanova iz Bosne i Hercegovine, nadležnih obrazovnih vlasti, Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Agencije za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđenja kvaliteta, Agencije za visoko obrazovanje Republike Srpske, ERASMUS + kancelarije u Bosni i Hercegovini, Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), EU projekta „Obrazovanje za zapošljavanje“, te članovi upravnog odbora CIP-a.

Opširnije...
 
Datum kreiranja 08 Decembar 2021
Štampa

U okviru EPER projekta, u Dubrovniku, Republika Hrvatska, održana je Završna konferencija EPER projekta. Predstavnici zemalja učesnica u EPER projektu, odnosno Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Crne Gore, Republike Srbije i Sjeverne Makedonije predstavili su glavne rezultate EPER projekta nastale tokom skoro trogodišnjeg trajanja projekta.

Opširnije...
 
Datum kreiranja 26 Novembar 2021
Štampa

Centar za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja (CIP), provodi postupak javnih konsultacija vezano za Izvještaj o radu Upravnog odbora CIP-a za 2021. godinu.

Proces javnih konsultacija otvoren je do 11.12.2021.godine, te vas pozivamo na učešće u konsultacijama putem web aplikacije Ministarstva pravde BiH eKonsultacije https://ekonsultacije.gov.ba/legislativeactivities

 
Datum kreiranja 04 Novembar 2021
Štampa

U Strazburu, 18 oktobra 2021. godine, održan je Osmi sastanak Koordinirajuće grupe projekta "Evropski kvalifikacijski pasoš za izbjeglice" (EQPR). Predstavnici 12 zemalja koje učestvuju u projektu, kao i UNHCR-a prisustvovali su sastanku, na licu mjesta ili online.

Implementiran od Vijeća Evrope od 2017. godine, EQPR omogućava izbjeglicama da im se vrednuju njihove kvalifikacije, čak i u odsustvu potpune dokumentacije. EQPR pomaže izbjeglicama da pristupe daljem obrazovanju ili traže zapošljavanje.

Opširnije...
 
Datum kreiranja 16 Oktobar 2021
Štampa

Centar za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja je posredstvom Ministarstva civilnih poslova informisan Bosne i Hercegovine da za učešće Bosne i Hercegovine u programu Evropske unije Erasmus+ nije potrebno potpisivati novi sporazum.

Novi naziv za "partnerske zemlje", što je bio status Bosne i Hercegovine u prethodnom periodu, se mijenja i za period do 2027. godine i glasi "nepridružene treće zemlje".

Iako je za učešće u programu Erasmus+ 2014.-2020. godina osim potpisivanja sporazuma bilo potrebno platiti ulaznu kartu, u novom programskom ciklusu ulazna karta više ne postoji.

Dakle, Bosna i Hercegovina neće trebati potpisati sporazum, niti platiti ulaznu kartu za nastavk učešća u Programu, te će nastaviti koristiti dijelove programa namijenjene za Zapadni Balkan

Naredni poziv za dostavu projektnih prijedloga za Erasmus+ program, selekcijska 2022. godina biće pokrenut na jesen 2021. godine, a Evropska komisija će obavijestiti sve korisnike o tačnom datumu, uslovima i rokovima prijave.

 
Datum kreiranja 16 Oktobar 2021
Štampa

CIP je izradio Preporuke o priznavanju kvalifikacija za pristup visokom obrazovanju. Preporuke su objavljene u „Službenom glasniku BiH“ , broj 58/21.

Tekst Preporuka se može preuzeti OVDJE.

 

Stranica 1 od 20