Datum kreiranja 26 Novembar 2021
Štampa

Centar za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja (CIP), provodi postupak javnih konsultacija vezano za Izvještaj o radu Upravnog odbora CIP-a za 2021. godinu.

Proces javnih konsultacija otvoren je do 11.12.2021.godine, te vas pozivamo na učešće u konsultacijama putem web aplikacije Ministarstva pravde BiH eKonsultacije https://ekonsultacije.gov.ba/legislativeactivities

 
Datum kreiranja 04 Novembar 2021
Štampa

U Strazburu, 18 oktobra 2021. godine, održan je Osmi sastanak Koordinirajuće grupe projekta "Evropski kvalifikacijski pasoš za izbjeglice" (EQPR). Predstavnici 12 zemalja koje učestvuju u projektu, kao i UNHCR-a prisustvovali su sastanku, na licu mjesta ili online.

Implementiran od Vijeća Evrope od 2017. godine, EQPR omogućava izbjeglicama da im se vrednuju njihove kvalifikacije, čak i u odsustvu potpune dokumentacije. EQPR pomaže izbjeglicama da pristupe daljem obrazovanju ili traže zapošljavanje.

Opširnije...
 
Datum kreiranja 16 Oktobar 2021
Štampa

Centar za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja je posredstvom Ministarstva civilnih poslova informisan Bosne i Hercegovine da za učešće Bosne i Hercegovine u programu Evropske unije Erasmus+ nije potrebno potpisivati novi sporazum.

Novi naziv za "partnerske zemlje", što je bio status Bosne i Hercegovine u prethodnom periodu, se mijenja i za period do 2027. godine i glasi "nepridružene treće zemlje".

Iako je za učešće u programu Erasmus+ 2014.-2020. godina osim potpisivanja sporazuma bilo potrebno platiti ulaznu kartu, u novom programskom ciklusu ulazna karta više ne postoji.

Dakle, Bosna i Hercegovina neće trebati potpisati sporazum, niti platiti ulaznu kartu za nastavk učešća u Programu, te će nastaviti koristiti dijelove programa namijenjene za Zapadni Balkan

Naredni poziv za dostavu projektnih prijedloga za Erasmus+ program, selekcijska 2022. godina biće pokrenut na jesen 2021. godine, a Evropska komisija će obavijestiti sve korisnike o tačnom datumu, uslovima i rokovima prijave.

 
Datum kreiranja 16 Oktobar 2021
Štampa

CIP je izradio Preporuke o priznavanju kvalifikacija za pristup visokom obrazovanju. Preporuke su objavljene u „Službenom glasniku BiH“ , broj 58/21.

Tekst Preporuka se može preuzeti OVDJE.

 
Datum kreiranja 15 Oktobar 2021
Štampa

Centar za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja raspisao je Javni poziv za prijem volontera. Tekst oglasa možete preuzeti ovdje.

T

 
 
Datum kreiranja 05 Oktobar 2021
Štampa

U okviru PARTISH projekta (Razvoj vandrednih i kratkih ciklusa u visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini) projektni partneri iz Bosne i Hercegovine bili su u studijskoj posjeti u Sloveniji, od 21.-24. septembra 2021. godine. Domaćin studijske posjete je bio projektni partner iz Slovenije, odnosno Visoka škola Akademija Maribor. Projekat je odobren unutar Erasmus+, KA2-Saradnja za inovacije i razmjena najbooljih praksi – razvoj kapaciteta u oblasti visokog obrazovanja.

Opširnije...
 
Datum kreiranja 05 Oktobar 2021
Štampa

U okviru OCTRA projekta (Internetska dostupnost studijskih programa i baza podataka radi transparentnosti i priznavanja), održan je sastanak projektnih partnera o napretku projekta 13.-14. septembra 2021. godine u Mostaru, Bosna i Hercegovina.

Domaćin sastanka je bio Centar za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja, a sastanku su prisustvovali predstavnici Akademskog informacionog centra – Latvijskog ENIC/NARIC centra. Drugi projektni partneri, odnosno ENIC/NARIC centri Bugarske, Estonije, Hrvatske, Poljske i Ruske Federacije prisustvovali su sastanku online.

Opširnije...
 
Datum kreiranja 31 Avgust 2021
Štampa

Centar za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja dobio je informaciju da Sekretarijat za obrazovanje Vijeća Evrope objavljuje pokretanje Poziva za dostavu aplikacija za programe sa najboljom praksom u promovisanju akademskog integriteta.

Javne i privatne visokoškolske ustanove prepoznate kao dio obrazovnog sistema 50 zemalja članica Evropske kulturne konvencije, kao i studentske unije ovih 50 zemalja, su prihvatljivi da se prijave.

Potpuni opis programa i poziva, kao i poziv, te procedura prijave mogu se pronaći online na sljedećem linku: https://www.coe.int/en/web/education/-/call-for-best-practices-in-promoting-academic-integrity-during-covid-19

Prijave moraju biti dostavljene do 20. septembra 2021. godine.

 
Datum kreiranja 23 Juli 2021
Štampa

Centar za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja, u postupku donošenja Programa rada za 2022. godinu  provodi proces javnih konsultacija.

Primjedbe, komentari  i sugestije na Prednacrt Programa rada Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja  za 2022. godinu mogu se dostaviti elektronskim putem na email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. do 06.08.2021. godine.

Prednacrt dokumenta možete preuzeti ovdje.

 
Datum kreiranja 11 Juni 2021
Štampa

U okviru Radne grupe za Sporazum Zapadnog Balkana o priznavanju akademskih kvalifikacija, u Tirani, Republika Albanija, 02.06.2021. godine, održan je sastanak glavnih pregovarača. Predstavnici šest ekonomija, Bosne i Hercegovine, Republike Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Republike Albanije i Kosova (ime definisano UN rezolucijom 1244 iz 1999. godine) prisustvovali su sastanku.

Opširnije...
 

Stranica 1 od 20