Kreirano 29 Travanj 2021
Ispis

EPER SerbiaPredstavnici CIP-a prisustvovali su seminaru „Unapređivanje suradnje i rada ENIC/NARIC centara“. Seminar je održan u Agenciji za kvalifikacije Republike Srbije u Beogradu, 16. travnja 2021. godine. Cilj seminara bio je unapređenje regionalne suradnje između ENIC/NARIC centara i drugih ključnih institucija država projektnih partnera kroz umrežavanje akreditiranih visokoškolskih ustanova i formiranje baze podataka, kao i kroz usuglašavanje i unapređivanje procedura za provjeru vjerodostojnosti diploma stečenih u zemljama partnerima. 

Uvodnu riječ održala je načelnica Sektora iz Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, koja je naglasila važnost regionalne suradnje na području obrazovanja te suradnje između ENIC/NARIC centara. Također je naglasila da je unapređenje politike priznavanja važno i radi povećanja mobilnosti te je usko povezano s razvojem sustava osiguravanja kvalitete u visokom obrazovanju, jednim od najvažnijih obilježja i pokretača promjena u zemljama Bolonjskog procesa. 

Prof. dr. sc. Časlav Mitrović, direktor Agencije za kvalifikacije Republike Srbije, predstavio je rad Agencije i ENIC/NARIC centra koji je njen sastavni dio te je u svom izlaganju istaknuo otvorenost Agencije za suradnju.

EPER Serbia 2Rukovoditeljica ENIC/NARIC centra Republike Srbije, predstavila je rad Centra te naglasila važnost regionalne suradnje, osobito jer postoje razlike u sustavima visokog obrazovanja, a postupci priznavanje imaju specifičnosti u svakoj od država partnera.  Predložila je izradu zajedničke publikacije koja bi sadržavala primjere dobre prakse iz područja priznavanja u zemljama regije i koja bi pomogla u provođenju postupaka priznavanja inozemnih visokoškolskih kvalifikacija.

U nastavku je koordinatorica ENIC/NARIC centra Republike Srbije održala prezentaciju o umrežavanju akreditiranih visokoškolskih ustanova iz zemalja projektnih partnera i formiranje baze podataka. Naglasila je da dobra suradnja među zemljama projektnim partnerima već postoji, ali da uvijek ima prostora za unapređenje i olakšavanje protoka informacija. Također je naglasila potrebu formiranja baze podataka akreditiranih visokoškolskih ustanova zemalja u regiji.   

Koordinatorica ENIC/NARIC centra Republike Srbije, održala je prezentaciju na temu usuglašavanja i unapređivanja postupaka provjere vjerodostojnosti diploma stečenih u zemljama projektnim partnerima uz mogućnost uvođenja online sustava provjere vjerodostojnosti. Naglasila je kako se najbrža provjera vjerodostojnosti može obaviti putem ENIC/NARIC mreže, a njena dodatna prednost je provjera vjerodostojnosti bez naknade.  

EPER Serbia 3U panel raspravi na temu unapređenja suradnje ENIC/NARIC centara iz zemalja projektnih partnera sudjelovale su predstavnice hrvatskog ENIC/NARIC centra koje su naglasile važnost brze razmjene informacija i komunikacije putem e-maila. Također su istaknule da je za brzu razmjenu informacija važno znati kojem se zaposleniku ENIC/NARIC centra druge zemlje može poslati određeni upit.

Predstavnici Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz područja visokog obrazovanja (CIP)  Bosne i Hercegovine naglasili su da se većina postupaka priznavanja odnosi na zemlje projektne partnere te da je potrebna regionalna platforma za brzu razmjenu potrebnih informacija. Vezano uz temu priznavanja kvalifikacija izbjeglicama i osobama bez dokumenata su naveli da u postupku priznavanja može pomoći European Qualifications Passport for Refugees, nastao kao rezultat projekta Vijeća Europe.

U završnom dijelu seminara održano je izlaganje prof. dr. sc. Siniše Đuraševića sa Univerziteta u Beogradu, na temu povezivanja Nacionalnog kvalifikacijskog okvira Srbije s Europskim kvalifikacijskim okvirom uz osvrt na visoko obrazovanje. Profesor Đurašević iznio je svoje iskustvo rada u radnoj skupini za Nacionalni kvalifikacijski okvir kao i iskustvo rada u Komisiji za akademsko priznavanje na Univerzitetu u Beogradu.

Seminar je završio zaključkom o potrebi nastavka regionalne suradnje te je izražena nada da će se projektni partneri u okviru provedbe projekta EPER uspjeti sastati na seminaru koji će se održati uživo. 

 
Kreirano 27 Travanj 2021
Ispis

U okviru projekta "Spotlight on Recognition" (koji koordinira Europska asocijacija sveučilišta), STREAM online platforma otvorena je za drugi krug obuke. Platforma je posebno usmjerena na osoblje koji rade na visokoškolskim ustanovama u Europskom prostoru visokog obrazovanja. Uz materijale za obuku, članovi platforme mogu koristiti forum uživo za postavljanje pitanja o specifičnim slučajevima i traženje savjeta od kolega iz Europe. Platforma je otvorena od 19. travnja do 19. kolovoza, a sudjelovanje je besplatno.

Projekt poziva osoblje svih visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini, koje se bave procedurama akademskog priznavanja, da koriste platformu kako bi stekli nova znanja iz područja akademskog priznavanja.

 
Kreirano 02 Travanj 2021
Ispis

Nacionalni Erasmus+ ured u Bosni i Hercegovini nam je dostavio informaciju da je pokrenut Erasmus+ programski vodič 2021.-2027. i prvi pozivi za dostavu prijedloga.

Za više informacija o

Jean Monnet Action za visoko obrazovanje – Poziv za dostavu prijedloga, molimo da posjetite sljedeći linк:

https://www.erasmusbih.com/en/news/jean-monnet-action-for-higher-education-call-for-proposals-2021-is-open

Za više informacija o

Erasmus Mundus Joint Masters (EMJM) – Poziv za dostavu prijedloga, molimo da posjetite sljedeći link:

https://www.erasmusbih.com/en/news/erasmus-mundus-joint-masters-emjm-call-for-proposals-2021-is-open

Za više informacija o

Erasmus Mundus Design Measures (EMDM) – Poziv za dostavu prijedloga, molimo da posjetite sljedeći link:

https://www.erasmusbih.com/en/news/erasmus-mundus-design-measures-emdm-call-for-proposals-2021-is-open

 
Kreirano 02 Ožujak 2021
Ispis

U okviru OCTRA projekta (online dostupnost studijskih programa i baza podataka za transparentnost i priznavanje), održan je početni sastanak 26. siječnja 2021. godine. Projekt je odobrio Erasmus + program, K3 aktivnost „Podrška smjeru reformi“.

Cilj ovog projekta je povećati dijalog s visokoškolskim ustanovama dogovarajući obrazac dostupnosti studijskih programa i poboljšanje nacionalnih kvalifikacijskih baza podataka i registara koji bi vodili strukturiranim i transparentnim ishodima učenja visokoškolskih kvalifikacija koje olakšavaju automatsko priznanje.

Opširnije...
 
Kreirano 11 Veljača 2021
Ispis

U okviru projekta Izgradnja kapaciteta u području visokog obrazovanja (CBHE) „Zdravo URBan okruženje: Razvoj visokog obrazovanja u arhitekturi i građevinarstvu u Bosni i Hercegovini“, Konzorcij projekta organizira Međunarodnu konferenciju HURBE2021 koja ima za cilj dijeljenje interdisciplinarnih studija vizije, planova, projekata i iskustva za stvaranje Zdravog grada.

Opširnije...
 
Kreirano 25 Prosinac 2020
Ispis

Centar za informiranje i priznavanje dokumenata iz područja visokog obrazovanja (CIP), u postupku izrade Izvješća o radu CIP-a za 2020. godinu, provodi proces javnih konzultacija.

Primjedbe, komentari  i sugestije na prijedlog Izvješća o radu CIP-a za 2019. godinu mogu se dostaviti elektronskim putem na email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. do 09.01.2021. godine.

Prijedlog Izvješće o radu Centra za 2020. godinu možete preuzeti ovdje.

 
Kreirano 18 Prosinac 2020
Ispis

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine dostavilo nam je dopis kojim nas je informiralo da je 19.11.2020. godine održana virtualna Rimska konferencija ministara odgovornih za visoko obrazovanje Europskog područja visokog obrazovanja (EHEA). Na Konferenciji su usvojeni sljedeći dokumenti:

  1. Konačni nacrt ministarskog komunikea iz Rima;
  2. Aneks I – Izjava o akademskoj slobodi;
  3. Aneks II – Načela i smjernice za jačanje socijalne dimenzije visokog obrazovanja u EHEA;
  4. Aneks III – Preporuke nacionalnim vlastima za unapređivanje učenja i podučavanja u visokom obrazovanju u EHEA.

Svi dokumenti se mogu preuzeti s internetske stranice Europskog područja visokog obrazovanja (EHEA) https://ehea2020rome.it/pages/documents.

 
Kreirano 14 Prosinac 2020
Ispis

Centar za informiranje i priznavanje dokumenata iz područja visokog obrazovanja provodi postupak javnih konzultacija vezano za Preporuke o vrednovanju inozemnih visokoškolskih kvalifikacija u postupku priznavanja.

Primjedbe, komentari i sugestije na Nacrt Preporuka mogu se dostaviti elektronskim putem na email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. do 29.12.2020. godine.

Nacrt preporuka možete preuzeti ovdje.

 

 
Kreirano 13 Prosinac 2020
Ispis

Centar za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja (CIP), provodi postupak javnih konzultacija vezano za Akcijski plan iz područja mobilnosti za razdoblje 2021.-2024. godina

Primjedbe, komentari i sugestije na Prednacrt mogu se dostaviti elektronskim putem na email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. do 26.12.2020. godine.

Prednacrt Akcijskog plana možete preuzeti ovdje.

 

Stranica 1 od 34