Датум креирања 04 август 2020
Штампа

15. јуна 2020. одржан је 27. виртуални годишњи заједнички састанак ENIC/NARIC мрежа. Због ситуације проузроковане вирусом COVID 19, овај састанак, који се службено требао одржати у Лисабону, Португал, имао је online облик.

На почетку састанка представљен је документ Признавање иностраних квалификација у временима COVID-19. Овај документ пружа прву и заједничку перспективу Одбора Лисабонске конвенције о признавању и ENIC Одбора (EB), те NARIC Савјетодавног одбора (NAB) о учинцима COVID-19 на признавање иностраних квалификација. Овим документом они желе пружити подршку ENIC-NARIC центрима и њиховим заинтересираних странама у изради стратегија којима ће се осигурати признавање квалификација на поштен начин, унаточ досад невиђеним изазовима проузрокованим вирусом COVID 19. Поред тога, овај документ предлаже акције на нивоу ENIC/NARIC мрежа као подршка у овом приступу. Документ се може пронаћи на службеној wеб страници ENIC/NARIC мрежа на сљедећем линку:https://www.enic-naric.net/reflection-documentrecognition-of-foreign-qualifications-in-times-of-covid-19.aspx.

 

Унутар ове тачке дневног реда представљено је UNESCO-во истраживање о институционалним одговорима на COVID 19, као и UNESCO извјештај о wебинару на тему начина организације образовања у периоду COVID-19.

Сљедећа тачка била је посвећена повратним информацијама ENIC/NARIC центара и релевантних заинтересованих страна о представљеним документима који се тичу ​​признавања у периоду COVID-19. Многи су центри дали своје реакције и коментаре, као и приједлоге како се суочити са признавањем у овом захтјевном периоду. Између осталих приједлога, размјена информација и добрих пракси, показивање флексибилности, комуникација с надлежним органима и прикупљање информација, признавање квалификацијиа појединачно, обезбјеђивањесарадње између центара, обезбјеђивањеправедног признавања квалификација стечених у тим посебним околностима, повезивање с информацијама прикупљеним од стране регионалних и међународних организација (нпр. UNESCO, APEC, OECD) о образовним суставима, постављању цјеловитих електроничких система за признавање, размјену информација о новим/другим националним квалификацијама, предложени су од ENIC/NARIC центара као кључни фактори у поступцима признавања током периода COVID 19.

Овај састанак био је само дио 27. виртуалног годишњег састанка, сљедеће засједање требало бити одржано у листопаду 2020. године, док би се 28. годишњи заједнички састанак требао одржати сљедеће године у јуну, у Португалу.