Датум креирања 11 април 2019
Штампа

Twinning пројекат, "Јачање институционалних капацитета за признавање квалификација у високом образовању", који финансира Европска унија, започео је 5.9.2018. године. Twinning партнери су Центар за информисање и признавање докумената из области високог образовања Босне и Херцеговине (ЦИП) као представник земље кориснице и конзорцијум који чине Хрватска, Француска и Летонија.

Twinning 1Twinning 2Twinning 3Циљ Пројекта је пренос искустава и добрих пракси земаља чланица Европске уније у Босну и Херцеговину. Запосленици институција земаља чланица ЕУ долазе у мисије и врше обуке актера који учествују у процесима признавања иностраних високошколских квалификација у Босни и Херзеговини. Институције из Европске уније носиоци Twinning пројекта су Министарство знаности и образовања Републике Хрватске, Центар за интернационалне педагошке студије Републике Француске и Академски информациони центар Републике Летоније. У имплементацију Пројекта су такође укључени Министарство образовања и науке Републике Летоније, Национална комисија за професионалне квалификације Републике Француске те Агенција за знаност и високо образовање и Средишња агенција за финанцирање и уговарање програма и пројеката Еуропске уније Републике Хрватске.

У првом дијелу спровођења Пројекта вршене су анализе законодавства о признавању високошколских квалификација у БиХ које ће резултирати израдом Мапе пута, Препорукама надлежним органима за признавање и приједлогом Правилника о признавању. Такођер су се вршиле припреме за обуке, радионице и састанке. У првом кварталу је било 11 мисија с укупно 85 радних дана. Резидентни савјетник за Тwиннинг је такође имао сусрете с високим званичницима из сектора признавања иностраних високошколских квалификација у БиХ, те их је упознавао са начином рада у ЕУ и проблематиком која је уочена у БиХ.  

У другом тромјесјечју спровођења Пројекта успјешно је спроведено 13 мисија кроз радионице и састанке у Мостару, Сарајеву, Тузли и Бањој Луци са представницима високошколских установа, надлежних министарстава образовања, представницима послодаваца и јавних служби за запошљавање, као и с осталим актерима процеса у овом сектору. Експерти и водитељи пројека су имали прилику састати се са особљем које врши признавање иностраних високошколских квалификација из цијеле Босне и Херцеговине и размијенити искуства. На основи дискусија и прикупљених информација са одржаних састанака започеле су процедуре на измјенама законодавства. Припремљен је нацрт закона у Средњобосанском кантонукоји би ускоро требао бити упућен на усвајање. Представници министарства Зеничко-добојског кантона и Кантона 10 / Херцегбосанске жупаније били су такође активно укључени у радионице те се надају да ће у скорије вријеме доћи до измјене закона у тим кантонима. Експерти из ЕУ земаља су понудили своја знања и искуства надлежним властима у Босни и Херцеговини који ће радити на измјенама законодавства о признавању иностраних високошколских квалификација како би се ускладили са стандардима Европске уније.

У оквиру сљедећих пројектних активности вршит ће се обуке особља служби за запошљавање, органа за признавање иностраних високошколских квалификација, као и обуке за судске тумаче који наилазе на потешкоће у преводуназива квалификација. Такође радиће се на изради базе података за стручно/професионално признавање која ће бити средство свим запосленим у надлежним органима за признавање те ће послужити при обради статистичких података и праћењу процеса признавања иностраних високошколских квалификација у цијелој БиХ.