Датум креирања 20 мај 2019
Штампа

Финална коференција пројекта под називом „ Јачање интернационализације у високом образовању БиХ“ (СТИНТ пројекат) одржана је 3-4.4.2019 у службеним просторијама Економског факултета Универзитета у Источном Сарајеву у Брчко дистрикту БиХ.

Конференција је окупила све пројектне партнере, Центар за информисање и признавање докумената из области високог образовања, 8 јавних универзитета у БиХ тј. Универзитет у Бихаћу, Универзитет у Бањој Луци, Универзитет Џемал Биједић, Свеучилиште у Мостару, Универзитет у Источном Сарајеву, Универзитет у Сарајеву, Универзитет у Тузли, Универзитет у Зеници, Агенција за развој високог образовања и осигурање квалитета, Министарство просвјете и културе Републике Српске, Федерално Министарство образовања и науке, међународни партнер КУ Леувен,  Политехнички институт у Порту (Instituto Politécnico dе Porto) Делегација Европске уније у БиХ, Национална Erasmus+ канцеларија у БиХ, студенти и локална заједница.

STINT Final Conference Brcko 3-4 April 2019Представљени су главни резултати постигнути током 3 године трајања пројекта и сви партнери пројекта су представили циљеве које сматрају најважнијим.

Представник Центра је представио активности везане за Модел академског признавања, који је развијен за вријеме трајања пројекта и који је основа за усвајање правилника о академском признавању на свих 8 јавних универзитета. Усвајањем правилника који су у потпуности усаглашени са одредбама Лисабонске конвенције о признавању јавни универзитети у Босни и Херцеговини су одлучили да признају иностране високошколске квалификације и периоде студија на потпуно другачији начин. Иако су у току пројекта обављене обуке академских службеника, потребне су додатне обуке како би се постигла пуна имплементација академског признваања.Центар за информисање и признавање документата из области високог образовања ће остати у контакту са јавним универзитетима након завршетка пројекта у циљу одрживости пројекта.

Општи закључак је да је пројекат оцијењен као најуспјешнији структурални пројекат у високом образовању у последње двије деценије, јер су урађене многе важне ствари као што су правилници о мобилности студената, стратегије интернационализације, већ поменути правилници о академском признавању итд. Штавише, међународни партнери са радионицама у Белгији, Португалу и Великој Британији дозвољавају јавним универзитетима да стекну увид у искуства међународних партнера у области интернационализације.

Пројекат је завршен 14.4.2019. године, након чега слиједи писање завршног извјештаја који би требао бити завршен до краја јуна. Очекује се да ће се овај пројекат наставити јер су се пројектни партнери већ пријавили за Ерасмус + позив за приједлоге 2019.