Datum kreiranja 29 April 2021
Štampa

EPER SerbiaPredstavnici CIP-a prisustvovali su seminaru „Unapređivanje saradnje i rada ENIC/NARIC centara“. Seminar je održan u Agenciji za kvalifikacije Republike Srbije u Beogradu, 16. aprila 2021. godine. Cilj seminara bio je unapređenje regionalne saradnje između ENIC/NARIC centara i drugih ključnih institucija država projektnih partnera kroz umrežavanje akreditiranih visokoškolskih ustanova i formiranje baze podataka, kao i kroz usaglašavanje i unapređivanje procedura za provjeru vjerodostojnosti diploma stečenih u zemljama partnerima. 

Uvodnu riječ održala je načelnica Sektora iz Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, koja je naglasila važnost regionalne saradnje na području obrazovanja te saradnje između ENIC/NARIC centara. Takođe je naglasila da je unapređenje politike priznavanja važno i radi povećanja mobilnosti te je usko povezano s razvojem sistema osiguravanja kvaliteta u visokom obrazovanju, jednim od najvažnijih obilježja i pokretača promjena u zemljama Bolonjskog procesa. 

Prof. dr. sc. Časlav Mitrović, direktor Agencije za kvalifikacije Republike Srbije, predstavio je rad Agencije i ENIC/NARIC centra koji je njen sastavni dio te je u svom izlaganju istaknuo otvorenost Agencije za saradnju.

EPER Serbia 2Rukovoditeljica ENIC/NARIC centra Republike Srbije, predstavila je rad Centra te naglasila važnost regionalne saradnje, posebno jer postoje razlike u sistemima visokog obrazovanja, a postupci priznavanje imaju specifičnosti u svakoj od država partnera.  Predložila je izradu zajedničke publikacije koja bi sadržavala primjere dobre prakse iz područja priznavanja u zemljama regije i koja bi pomogla u provođenju postupaka priznavanja inostranih visokoškolskih kvalifikacija.

U nastavku je koordinatorica ENIC/NARIC centra Republike Srbije održala prezentaciju o umrežavanju akreditiranih visokoškolskih ustanova iz zemalja projektnih partnera i formiranje baze podataka. Naglasila je da dobra saradnja među zemljama projektnim partnerima već postoji, ali da uvijek ima prostora za unapređenje i olakšavanje protoka informacija. Takođe je naglasila potrebu formiranja baze podataka akreditiranih visokoškolskih ustanova zemalja u regiji.   

Koordinatorica ENIC/NARIC centra Republike Srbije, održala je prezentaciju na temu usaglašavanja i unapređivanja postupaka provjere vjerodostojnosti diploma stečenih u zemljama projektnim partnerima uz mogućnost uvođenja online sistema provjere vjerodostojnosti. Naglasila je kako se najbrža provjera vjerodostojnosti može obaviti putem ENIC/NARIC mreže, a njena dodatna prednost je provjera vjerodostojnosti bez naknade.  

EPER Serbia 3U panel raspravi na temu unapređenja saradnje ENIC/NARIC centara iz zemalja projektnih partnera učestvovale su predstavnice hrvatskog ENIC/NARIC centra koje su naglasile važnost brze razmjene informacija i komunikacije putem e-maila. Takođe su istaknule da je za brzu razmjenu informacija važno znati kojem se djelatniku ENIC/NARIC centra druge zemlje može poslati određeni upit.

Predstavnici Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja (CIP)  Bosne i Hercegovine naglasili su da se većina postupaka priznavanja odnosi na zemlje projektne partnere te da je potrebna regionalna platforma za brzu razmjenu potrebnih informacija. Vezano uz temu priznavanja kvalifikacija izbjeglicama i osobama bez dokumenata su naveli da u postupku priznavanja može pomoći European Qualifications Passport for Refugees, nastao kao rezultat projekta Vijeća Evrope.

U završnom dijelu seminara održano je izlaganje prof. dr. sc. Siniše Đuraševića sa Univerziteta u Beogradu, na temu povezivanja Nacionalnog kvalifikacijskog okvira Srbije s Evropskim kvalifikacijskim okvirom uz osvrt na visoko obrazovanje. Profesor Đurašević iznio je svoje iskustvo rada u radnoj grupi za Nacionalni kvalifikacijski okvir kao i iskustvo rada u Komisiji za akademsko priznavanje na Univerzitetu u Beogradu.

Seminar je završio zaključkom o potrebi nastavka regionalne saradnje te je izražena nada da će se projektni partneri u okviru provođenja projekta EPER uspjeti sastati na seminaru koji će se održati uživo. 

   

 
Datum kreiranja 27 April 2021
Štampa

U okviru projekta "Spotlight on Recognition" (koordiniranog od Evropske asocijacije univerziteta) STREAM online platforma za obuku je otvorena za drugi krug obuke. Platforma je posebno usmjerena na osoblje na visokoškolskim ustanovama Evropskog prostora visokog obrazovanja. Uz materijale za obuku, članovi platforme mogu koristiti forum uživo da postave pitanja o specifičnim slučajevima i traže savjet od kolega iz Evrope. Platforma je otvorena od 19 aprila do 19 avgusta i njeno korištenje je besplatno.

Projekat poziva osoblje visokoškolskih ustanova, koje se bavi procedurama akademskog priznavanja da koriste platformu kako bi stekli nova znanja iz oblasti akademskog priznavanja.

 
Datum kreiranja 02 April 2021
Štampa

Nacionalna Erasmus+ kancelarija u Bosni i Hercegovini nam je dostavila informaciju da je pokrenut Erasmus+ programski vodič 2021.-2027. i prvi pozivi za dostavu prijedloga.

Za više informacija o

Jean Monnet Action za visoko obrazovanje – Poziv za dostavu prijedloga, molimo da posjetite sljedeći link:

https://www.erasmusbih.com/en/news/jean-monnet-action-for-higher-education-call-for-proposals-2021-is-open

Za više informacija o

Erasmus Mundus Joint Masters (EMJM) – Poziv za dostavu prijedloga, molimo da posjetite sljedeći link:

https://www.erasmusbih.com/en/news/erasmus-mundus-joint-masters-emjm-call-for-proposals-2021-is-open

Za više informacija o

Erasmus Mundus Design Measures (EMDM) – Poziv za dostavu prijedloga, molimo da posjetite sljedeći link:

https://www.erasmusbih.com/en/news/erasmus-mundus-design-measures-emdm-call-for-proposals-2021-is-open

 
Datum kreiranja 02 Mart 2021
Štampa

U okviru OCTRA projekta (Internetska dostupnost studijskih programa i baza podataka radi transparentnosti i priznavanja), održan je početni sastanak 26. januara 2021. godine. Projekt je odobrio Erasmus + program, K3 aktivnost "Podrška pravcu reformi".

Cilj ovog projekta je povećati dijalog sa visokoškolskim ustanovama dogovaranjem obrasca dostupnosti studijskih programa i poboljšanjem nacionalnih kvalifikacijskih baza podataka i registara, koji bi doveli do strukturiranih i transparentnih ishoda učenja visokoškolskih kvalifikacija koji olakšavaju automatsko priznavanje.

Opširnije...
 
Datum kreiranja 11 Februar 2021
Štampa

U okviru projekta Izgradnja kapaciteta u oblasti visokog obrazovanja (CBHE) „Zdravo URBan okruženje: Razvoj visokog obrazovanja u arhitekturi i građevinarstvu u Bosni i Hercegovini“, Konzorcij projekta organizira Međunarodnu konferenciju HURBE2021 koja ima za cilj dijeljenje interdisciplinarnih studija vizije, planova, projekata i iskustva za stvaranje Zdravog grada.

Opširnije...
 
Datum kreiranja 25 Decembar 2020
Štampa

Centar za informisanje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja (CIP), u postupku izrade Izvještaja o radu CIP-a za 2020. godinu, provodi proces javnih konsultacija.

Primjedbe, komentari  i sugestije na prijedlog Izvještaja o radu CIP-a za 2020. godinu mogu se dostaviti elektronskim putem na email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. do 09.01.2021. godine.

Prijedlog Izvještaja o radu CIP-a za 2020. godinu možete preuzeti ovdje.

 

 
Datum kreiranja 18 Decembar 2020
Štampa

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine dostavilo nam je dopis kojim nas je informisalo da je 19.11.2020. godine održana virtualna Rimska konferencija ministara odgovornih za visoko obrazovanje Evropskog oblasti visokog obrazovanja (EHEA). Na Konferenciji su usvojeni sljedeći dokumenti:

  1. Konačni nacrt ministarskog komunikea iz Rima;
  2. Aneks I – Izjava o akademskoj slobodi;
  3. Aneks II – Principi i smjernice za jačanje socijalne dimenzije visokog obrazovanja u EHEA;
  4. Aneks III – Preporuke nacionalnim vlastima za unapređivanje učenja i podučavanja u visokom obrazovanju u EHEA.

Svi dokumenti se mogu preuzeti s internetske stranice Evropskog područja visokog obrazovanja (EHEA) https://ehea2020rome.it/pages/documents.

 

 
Datum kreiranja 14 Decembar 2020
Štampa

Centar za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja provodi postupak javnih konsultacija vezano za Preporuke o vrednovanju inostranih visokoškolskih kvalifikacija u postupku priznavanja.

Primjedbe, komentari i sugestije na Nacrt Preporuka mogu se dostaviti elektronskim putem na email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. do 29.12.2020. godine.

Nacrt preporuka možete preuzeti ovdje.

 

 
Datum kreiranja 13 Decembar 2020
Štampa

Centar za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja (CIP) provodi postupak javnih konsultacija vezano za Akcioni plan iz oblasti mobilnosti za period 2021.-2024. godina

Primjedbe, komentari i sugestije na Prednacrt Akcionog plana mogu se dostaviti elektronskim putem na email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. do 26.12.2020. godine.

Prednacrt Akcionog plana možete preuzeti ovdje.

 
Datum kreiranja 01 Decembar 2020
Štampa

Centar za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja (CIP), provodi postupak javnih konsultacija vezano za Izvještaj o radu Upravnog odbora CIP-a za 2020. godinu

Primjedbe, komentari i sugestije na Prijedlog izvještaja mogu se dostaviti elektronskim putem na email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. do 16.12.2020. godine.

Prijedlog izvještaja možete preuzeti ovdje.

 

Stranica 1 od 18